közmunkaprogram

2021.11.06. 12:49

A magyargéci közmunkások között most a hölgyek vannak többségben

Elkelne több erős férfikéz, de a település közmunkásainak túlnyomó többségét kitevő nők is derekasan helytállnak Magyargécen.

Fodor Orsolya

Mindenszentekre a település mindhárom temetőjét rendbe teszik a közfoglalkoztatottak Fotó: Ladóczki Balázs

Harmincöt közmunkás dolgozik jelenleg a faluban, túlnyomó többségük nő. Az erősebbik nem képviselői közül ugyanis aki akart, az talált magának munkát máshol, elsősorban az építőiparban. Így viszont helyben alig maradt, aki el tudná látni a komolyabb fizikai erőfeszítést igénylő feladatokat. Nehéz olyan munkaerőre bukkanni, aki el tudja végezni például a kaszálást – árulta el Velki Róbert, Magyargéc polgármestere.

– Alapvetően pozitív, hogy egyre többen találnak maguknak rendes munkát. Azonban a közfoglalkoztatásban emiatt kialakult helyzetre valamit ki kellene találni, különben halott pénz lesz az a forrás, amit az elmúlt években beleöltünk az értékteremtő programokba – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: úgy véli, hogy nem helyi, hanem általános problémáról van szó.

Mindenszentekre a település mindhárom temetőjét rendbe tették a közfoglalkoztatottak
Fotó: Ladóczki Balázs

Mint mondta, ha nehezen is, de eleget tudnak tenni a településrendezési feladatoknak. A közmunkások kaszálják a közterületeket, kiürítik a hulladéktároló edényeket, elhordják a szemetet, továbbá a szemétlerakó helyek környékét is kitakarítják.

Kedvelik a vásárlók a szociális boltot

Jó forgalommal büszkélkedhet a szociális bolt, amit a közelmúltban nyitott meg az önkormányzat. Az üzlet két napszakban – délelőtt 7-től 12 óráig és délután 15 és 18 óra között – várja a vásárlókat. Négyen dolgoznak a boltban, nemrég új boltvezető kezdte meg a munkát. Folyamatos nyitvatartást terveznek, emellett idővel a kínálatot is bővítenék. – Mondhatni, jól beindult a bolt, amit a vevők is előszeretettel keresnek fel. Változatos árucikkekkel töltöttük fel a polcokat, és kedvező áron kínáljuk a portékáinkat. Elvégre nem az a célunk, hogy meggazdagodjon az önkormányzat, hanem az, hogy a település lakosai olcsón tudjanak vásárolni – hangsúlyozta a polgármester.

Az önkormányzat folyamatosan ügyel a temetők rendben tartására, mindenszentek és halottak napján azonban még nagyobb figyelmet fordítottak erre. A közfoglalkoztatottak egyharmada ezen munkálkodott az elmúlt hetekben. A feladatok Magyargéc mindhárom sírkertjét érintették. Vagyis a faluközpontban található mellett a kisgéci településrész két temetőjét is rendbe tették, többek közt azt is, ahová mostanság már nem temetkeznek, de a hozzátartozók látogatják az elhunyt szeretteik ott található nyughelyeit.

Szolgálati lakás lesz a támogatásból

Eddig a Magyar Falu Program tartaléklistáján szerepelt, a napokban viszont támogatásban részesült Magyargéc önkormányzatának egyik pályázata. – Ennek köszönhetően 15 millió forintból alakíthatunk ki szolgálati lakást, amit később a közös hivatal pénzügyes munkatársa vagy a jegyző használhat. Ennek érdekében vásárolunk egy ingatlant – hozzávetőleg egymillió forintért –, majd fel is újítjuk – mondta Velki Róbert polgármester. A településvezető hozzátette, hogy a beruházás kezdete a közbeszerzési eljárástól, illetve az időjárási körülményektől is függ, de a beltéri munkálatokat valószínűleg már a télen el lehet indítani. A tervek szerint tavasszal fejeződik be a fejlesztés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában