ügyészség

2021.10.07. 10:57

Közel 70 év szabadságvesztést szabott ki a bíróság a nógrádi drogbandára

A Balassagyarmati Járásbíróság kábítószer-kereskedelem és más bűncselekmények miatt ítélte el egy bűnszervezet 19 tagját, akik Szlovákiából Magyarországra behozott kábítószereket és új pszichoaktív anyagokat értékesítettek Nógrád megye szinte egész területén.

Nool

Forrás: police.hu

Mint arról korábban portálunk is beszámolt a Balassagyarmati Járási Ügyészség még 2019-ben emelt vádat a bűnszervezet 20 tagjával szemben kábítószer-kereskedelem és birtoklás, valamint új pszichoaktív anyaggal visszaélés miatt.

Az ügyészség közleménye szerint, 2014 környékén egy család férfi tagjai a szabadulásukat követően kezdtek kábítószerrel és új pszichoaktív anyagokkal kereskedni, melyhez 2015 és 2016 között a család több tagja is csatlakozott. A hattagú társaság eleinte az eladásra szánt szereket különböző helyekről szerezte be, majd 2015 körül egy szlovák férfi vált fő forrásukká, aki Szlovákiából hozta be nagyobb mennyiségben a kábítószereket és új pszichoaktív anyagokat.

A drogokat a banda tagjai az egymást közt felosztott területek fogyasztóinak értékesítették, adagonként néhány száztól pár ezer forintig terjedő vételáron. A vevői kör szélesítése érdekében a későbbiekben további dílereket szerveztek be, akik bódító szerekért, vagy pénzszolgáltatás fejében többek között otthonukból, iskoláknál, áruházak környékén, szórakozóhelyen, játszótereknél, egy kórháznál, sőt még az egyik ügyészség épülete mellett is árusították a tiltott szereket.

Fotó: police.hu

2017 januárjában egy konkurens kábítószert árusító család egyik tagját és társait is elfogta a rendőrség, akik többségét a bíróság letartóztatta. A szabadlábon maradt édesanya ismerte a hattagú banda egyik tagját, akinek felajánlotta fia egykori vevői körét, cserébe azonban „helypénzt” kért a dílerektől, sőt a különböző szerek árának meghatározásában is döntő szerepe volt.

A szervezet vezetőit ismerősi körükben élők segítették a tiltott szerek beszerzésében, szállításában, porciózásában, olykor még értékesítésében is. Ha az értékesítők egyike az áruból „kifogyott”, más dílerektől szerezhettek be újabb szereket a fogyasztók zavartalan kiszolgálása érdekében. A bódító hatású anyagokkal történő kereskedelem kifizetődőnek bizonyult, mivel a banda egyes tagjai ingatlanokat, gépjárműveket is vásároltak, valamint jelentős haszonra tettek szert.

Fotó: police.hu

2017 nyarán a szlovák beszállítót és annak járművét a rendőrök ellenőrizték, melynek során az autóból kábítószerek és nagy mennyiségű készpénz került elő, valamint az is bebizonyosodott, hogy ő maga is többféle kábítószert fogyasztott. Ezután nem sokkal a rendőrség a bűnszervezet többi tagján is rajtaütött.

A Balassagyarmati Ügyészség vádirata alapján a Balassagyarmati Járásbíróság előtt folyt a büntetőeljárás. Kilenc vádlott előkészítő ülésen elismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról, tíz vádlottat a bíróság a tárgyalás lefolytatását követően mondta ki bűnösnek, míg egy vádlott ügye elkülönítésére került sor, mivel az érintett a tárgyalástól távol maradt.

Fotó: police.hu

A bíróság a bűnszervezetben betöltött szerepük alapján tíz vádlottal szemben 4 év 6 hónap és 8 év közötti szabadságvesztés büntetést, három vádlottal szemben felfüggesztett szabadságvesztést, hat vádlottal szemben pénzbüntetést szabott ki. Az ítélet rendelkezik továbbá több, a bűncselekmény elkövetéséből származó ingatlan, egy gépjármű és több millió forint vagyonelkobzásáról, emellett a vádlottaknak több millió forint bűnügyi költséget is meg kell fizetniük. A lefoglalt pszichoaktív anyagok és kábítószerek elkobzására is sor került az eljárás folyamán. A döntés a bejelentett fellebbezések folytán még nem jogerős.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában