megemlékezés

2021.10.17. 13:55

Híres botanikus emléke előtt tisztelegtek a tari arborétumnál

Szombaton ismét megemlékeztek dr. Tuzson Jánosra, aki Magyarországon is egyedülálló fafajok telepítésével hozta létre a tari Arborétumot. A helyszín máig fontos üzenetet közvetít a világ számára.

N. O.

A résztvevők koszorút helyeztek el dr. Tuzson János emléktáblájánál

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

A világjárvány miatt tavasszal nem tudták megtartani az emléknapot, így idén őszre halasztották azt. Turopoli Zsolt, a falu polgármestere elmondta, hogy más arcát mutatja ilyenkor e egyedülálló hely, amelyet meg kell mutatni mindenkinek.

A településvezető kiemelte: ha valaki már egyszer idelátogatott, akkor azután minden évszakban térjen vissza, hiszen más-más jelentése van az arborétumnak.

Hozzátette: Tuzson János egykor azért szeretett bele ebbe a környékbe, mert szülőfalujára emlékeztette. Amennyiben az ő számára ilyen fontos volt ez a terület, akkor az itt élőknek, akiknek az otthona, még inkább a szívükön kell viselniük az arborétum sorsát. Ennek szellemében találták ki az emléknapot, amelyet fontos tovább vinni és megőrizni.

Dr. Tuzson Bence kormányzati államtitkár emlékeztetett: Tuzson János még 1925-ben hozta létre az arborétumot.

– Trianon után az ország elvesztette erdeinek 85 százalékát, amely óriási problémát okozott. A faiparnak hiányzott a faanyag, így hát cselekedni kellett. A botanikus akkor úgy fogalmazott, hiába írt tanulmányokat, hiába kereste meg a különböző döntéshozókat és hiába végzett tudományos munkát, mindez hatástalan volt. Ezért döntött úgy, hogy a gyakorlatban is megvalósítja az elképzeléseit és létrehoz egy arborétumot, hogy a facsemetéket az emberek kezébe adja – közölte Tuzson Bence.

A résztvevők koszorút helyeztek el dr. Tuzson János emléktáblájánál
Fotó: H. Cs. / NMH

Az államtitkár kiemelte: az az érdekessége ennek a területnek, hogy az itt levő fák a világ minden tájáról érkeztek. Olyanok is vannak közöttük, amely Magyarországon sehol sem fedezhető fel, és tulajdonképpen a mai elvek szerint ezt a kezdeményezést már meg sem lehetne valósítani. Tuzson János arra fordította a megtakarított pénzét, hogy ezt az arborétumot létrehozza és megmutassa Magyarországnak, igenis meg lehet valósítani az erdőtelepítési programot.

Tuzson Bence arra is kitért, hogy az arborétum legfontosabb üzenete, hogy mindenkinek van valamilyen feladata és az élet minden területén van valamilyen felelőssége. Hangsúlyozta: fontos, hogy a jövő gyermekei egy olyan országban nevelkedjenek, amelyben egy fákkal teli és sokkal boldogabb jövőjük lehet, mint egykoron nagyszüleiknek volt.

Ezt követően koszorút helyeztek el dr. Tuzson János emléktáblájánál, majd színvonalas erdei programokon vehettek részt az érdeklődők.

Tiszteli a természetet a fotóriporter

A rendezvényen az érdeklődők megtekinthették Hüvösi Csaba, a Nógrád Megyei Hírlap fotóriporterének alkotásait is. A kiállítást Letovai Zoltán, Bátonyterenye alpolgármestere nyitotta meg. Mint mondta, egy fotós is vadászik, csak éppen az eszköze más, mint egy vadásznak. Azok a pillanatok, amelyek a tárlaton is feltűnnek, jól mutatják, hogy mennyire résen kell lenni ahhoz, hogy efféle csodás képek szülessenek. A fotós észrevétlen tud maradni a természetben, amelyről alkotásai is árulkodnak, hiszen a megörökített állatokon nem a félelmet, hanem a nyugodtságot és a bizalmat lehet felfedezni. Az alpolgármester kifejtette: a bemutatott kép elkészítéséhez szinte bele kellett olvadni a természetbe, s manapság igen kevés fotós van, aki képes erre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában