alkotás

2021.10.21. 19:58

Tűzben születnek a salgótarjáni képzőművész csodálatos zománcművei

Az ötvösség több ezer éves díszítőanyagában, a zománcban rejlő lehetőségekkel játszik és kísérletezik a salgótarjáni Losonczy Ildikó. Az elmúlt majd’ hét évtizedben alkotói életútja egybeforrott a képzőművészettel, pont úgy, ahogyan képein a porrá tört színes üveganyagok is elválaszthatatlanul összeolvadnak a fémlemezzel.

Palchuber Kinga

Losonczy Ildikó egyik tűzzománc munkájával a könyvesbolti tárlaton. Már gyermekkorában megérintette az alkotás varázsvilága

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Losonczy Ildikóval jelenlegi kiállításának helyszínén, jelesül a salgótarjáni Libri könyvesboltban találkoztunk, ahol a falakat tizenöt tűzzománc kép színesíti. E műveket szemlézve hirtelen csak egy gondolat üt szöget a fejünkbe: a tűzzel való játék olykor csodákra képes!

– Gondolom, sok művésztől hallották már, hogy gyermekkora óta az alkotás rabja. Nos, magam sem mondhatok mást, minthogy már kislányként megnyugvással töltött el, ha a színek életre keltek a kezeim között – emlékezett vissza Losonczy Ildikó.

Egerben született, de kétéves kora óta Salgótarjánban él. A rajzolást sosem unta meg, sőt a gimnáziumi évei alatt szakkörökben tett az alkotói fejlődéséért. Ezután sem mondott le szenvedélyéről, Czinke Ferenc és Iványi Ödön útmutatásai és tanácsai révén egyre inkább magába szippantotta a képzőművészet varázsos világa. Később az egri tanárképző főiskolán rajz és biológia szakos tanárként diplomázott, ezután vállalt tanítói állást is, de elsősorban dekoratőri és alkalmazott grafikai munkákon dolgozott.

– Sokáig részt vettem a megyében szervezett amatőr képzőművészeti táborokban, de országszerte megfordultam a különböző alkotótelepeken is. Számos kiállításon bemutatkozhattam a megye iskoláiban, művelődési házaiban, könyvtáraiban, múzeumaiban és kulturális rendezvényein. Nógrád határain túl is hívtak csoportos és egyéni tárlatokra – mesélte az alkotó, aki több szakkört levezetett már.

Losonczy Ildikó egyik tűzzománc munkájával a könyvesbolti tárlaton. Már gyermekkorában megérintette az alkotás varázsvilága | Fotó: L. B. / NMH

Losonczy Ildikó pár éve Pozsonyba is eljutott műveivel, amikor is a Balassi Bálint Asztaltársaság – melynek máig aktív tagja – és a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete egy közös kiállítást hívott életre a határon túli kapcsolatápolás jegyében. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének 1994 óta szintén tagja, itt elsősorban grafikusművészként tartják számon, de a művészeteknek több ága is foglalkoztatja.

– Tűzzománckészítéssel már több mint tizenöt éve foglalkozom. E technikával akkor ismerkedtem meg közelebbről, amikor a tűzhelygyárban dekoratőrként ténykedtem. Beleszerettem ebbe a világba, így a vállalat által szervezett zománcművészeti táborok alapítói között is helyet kaptam – ismertette a zománcművész, hozzátéve: – A zománccal és a tűzzel való kísérletezés közben törekszem a sajátságos és egyedi szimbólumok megformálására, de történelmi korokból is bátran átemelem a jelentősebb, érdekesebb motívumokat, valamint karaktereket.

Beszélgetésünk végére kirajzolódott: Losonczy Ildikó 67 évesen még mindig fiatalokat meghazudtoló energiával alkot, s egyértelművé vált, hogy tervei között sem szerepelhet más, mint a folyamatos festés.

Szívéhez nőttek a könyvek is

A könyvesbolt művészetbarát kezdeményezésének az a legfőbb célja, hogy minél többen megismerjék szűkebb hazánk tehetségeit. Ennek köszönhetően már több nógrádi alkotó munkája is színesítette az üzlet falait. Losonczy Ildikó szerint az irodalom és a képzőművészet jó páros, ő maga is nagy könyvbarát. A szépirodalmat és az ismeretterjesztő olvasmányokat szereti leginkább. Mint mondta: otthonában a kötetek száma, csakúgy mint a festményeké, már-már megszámlálhatatlan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában