hivatástudat

2021.10.04. 13:50

Elhivatottan dolgozik a fiatalokért és falu fejlődéséért Szuha polgármestere

Tóth Zoltán négy cikluson keresztül volt a település önkormányzati képviselője, mielőtt 2010-ben polgármesterré választotta a falu közössége. Azóta töretlen lelkesedéssel keresi a fejlődés lehetőségét, annak érdekében, hogy a fiatalok a Mátra északi kapujánál fekvő gyönyörű kisközségben találják meg boldogulásukat. Munkáját Nógrád Megyéért Díjjal ismerte el a közelmúltban a megyei önkormányzat.

Gulyás Edina

– Miért döntött úgy, hogy a dorogházai általános iskola igazgatói széke helyett megméretteti magát Szuha polgármestereként?

– Négy cikluson keresztül a képviselő-testület tagjaként vettem részt a településvezetés munkájában. Azonban az elképzeléseim nem egyeztek azzal az iránnyal, ami felé akkor haladtunk. Nem láttam, hogy kellőképpen kihasználtuk volna a Mátra természeti adottságait a turizmus élénkítése érdekében. Sőt, azt tapasztaltam, hogy a fiatalok, köztük a saját fiam is, máshol keresi a boldogulást. Szerettem volna ezen változtatni. Úgy éreztem: van bennem annyi erő és energia, hogy az általam kitűzött célokat végig tudom vinni.

– Adódtak nehézségek az út elején?

– Új tagokkal állt fel a képviselő-testület a 2010-es önkormányzati választások után, nagy lendülettel vetettük magunkat a feladatokba. Azonban jelentős hiánnyal kellett szembenéznünk, amire nem számítottunk. A tervezett fejlesztések helyett a fennmaradásért kellett küzdeni. Állami támogatással és a munkafolyamatok racionalizálásával hosszú évek alatt sikerült leküzdeni ezt a nehézséget. Mindig arra törekedtem, hogy vállalkozó önkormányzatunk legyen, amivel bevételhez juthatunk. Ezért amikor lehetőség volt rá, a közmunkaprogram segítségével kialakítottunk egy kecskefarmot, amire a megyében egyedülálló módon Európai Uniós minősítésű sajtüzem épült. Ez ma is hasznot hoz a falunak. Ugyanezzel a céllal szeretnék a jövőben apartmanokat kialakítani, és ezt a célt szolgálja a paintball- és a lézerharcpálya is.

Nógrád Megyéért Díjjal ismerték el Tóth Zoltán polgármester munkáját
Fotó: G. E. / NMH

– Ez azt jelenti, hogy jelenleg az önkormányzat nem küzd anyagi gondokkal?

– Jelenleg valóban nincsenek pénzügyi nehézségeink, még úgy sem, hogy a koronavírus miatt a gépjárműadó és az iparűzési adó egy része már nem a falu kasszájába folyik be. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy nem vállaljuk túl magunkat, addig nyújtózkodunk, ameddig a takarónk ér.

– Melyek azok a fejlesztések Szu­hán, amelyekre a legbüszkébb?

– A legkisebb előrelépésnek is nagyon örülök, amit sikerült elérni az elmúlt évek alatt. Összességében közel másfél milliárd forint értékben valósultak meg beruházások a községben. Vannak közöttük célszerűek és olyanok is, amelyek nem szükségszerűek, azonban hozzájárulnak ahhoz, hogy élhetőbb legyen a település. Utóbbiak közé tartozik a néhány éve átadott műfüves focipálya és a mellette található szabadtéri kondipark is. Nemcsak a helyiek, hanem a szomszédos falvakból érkező fiatalok is nagy örömmel használják azokat. A Trianoni emlékpark kialakítására is büszke vagyok. Azonban véleményem szerint a temető kerítésének felújítása ugyanolyan fontos, mint a vízelvezető-rendszer kiépítése, vagy a művelődési ház ökoturisztikai központtá alakítása.

– A fenti beruházásoknak is köszönhető, hogy Szuha és Mátraalmás egyre népszerűbb a látogatók körében.

– Az utóbbi időben szinte nem is lehet eladó ingatlant találni a községben, amint meghirdetik, el is kapkodják a házakat. Ennek tudható be, hogy szinte 200 százalékkal emelkedtek az ingatlanárak. Vannak, akik csak hétvégente tartózkodnak a faluban, de sokan ide is költöznek. Örülök annak, hogy színvonalas magánszálláshelyet is kialakítottak Szuhán, és a mátraalmási településrészen is több ilyen van. Az önkormányzat szintén apartmanok kialakítását tervezi, ezzel is szeretnénk a turizmus fellendítését elősegíteni. A kibővült Mátraalmási Szabadtéri Színpadon megrendezett kulturális programok pedig bekapcsolják a községet a Mátra kulturális vérkeringésébe is.

– Mit csinál szívesen szabadidejében?

– Sajnos éppen a hobbimra marad a legkevesebb időm, ami a vadászat. A helyi Kerekbérc Vadásztársaságnak több mint húsz éve vagyok az elnöke. Arany és ezüstérmes trófeáink a vadászati világkiállításon is láthatóak lesznek. Emellett saját vállalkozásom, a Szuhán működő pálinkafőzde üzemeltetése, fejlesztése is sok időt igényel. Feleségem – aki a helyi óvodában óvónőként dolgozott negyven éven keresztül – hívta életre a Mátra Barátainak Polgári Egyesületét. Az általuk szervezett közösségépítő programokon is mindig részt veszek. Természetesen a családommal is szívesen töltöm az időt, egy fiam és egy lányunokám van.

– Mit jelent önnek a Nógrád Megyéért Díj?

– Meglepődtem, amikor megtudtam, hogy megkapom a kitüntetést. Természetesen ez nemcsak az én, hanem a képviselő-testület munkájának az elismerése is. Ugyan egyikünk sem a díjért teszi a dolgát, mégis nagyon örülök annak. Úgy gondolom, hogy ha a saját szakterületén mindenki a legjobb tudása szerint végzi a feladatát, azzal Nógrád megye fejlődését szolgálja.

Mindig adódnak új feladatok

Arra a kérdésre, hogy mik a tervei a jövőre nézve, Tóth Zoltán kifejtette: nagyon sok fejlesztést szeretnék még megvalósítani a településen. Mindezek ebben az önkormányzati ciklusban már nem is férnek bele. Azonban arra vonatkozóan még nem tudok egyértelmű választ adni, hogy indulok-e a következő választáson.

Mint mondta, régi vágya egy kis pihenőtó kialakítása a falu határában, azonban a turizmus szempontjából ugyanilyen fontos lenne egy libegő, ami Galyatetővel kötné össze a települést. A patakszabályozás és a csapadékvíz-elvezető rendszer kiépítésének utolsó üteme is ad még feladatot. Szeretné a Civilház melletti közösségi teret közművesíteni, itt standok kialakításával akár helyi piacot is életre lehet hívni. Az iskola épületének tetőszerkezetét is fel kell újítani, ahogyan a vizesblokkokat is. A szabadtéri pihenőparkban játszótér kialakítását is tervezi. – Amennyiben ezeket a célokat sikerül elérni, akkor nyugodt szívvel adnám át a falu vezetését. Azonban itt mindig vannak feladatok, ahogyan lehetőségek is, csak tudni kell élni azokkal – fogalmazott Tóth Zoltán.

Ezek is érdekelhetik