pályaorientáció

2021.09.29. 18:34

Nógrádi diákoknak segítettek dönteni a pályaválasztásban

Szakma Piactér névvel tartott pályaorientációs rendezvénysorozatot az általános iskolák végzősei számára a Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (NKIK), valamint a Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSzC).

V. E.

Kedden a centrum három balassagyarmati tagintézménye mutatta be a képzési palettáját. A kiállító iskolák közül a Szondi György Technikum és Szakképző Iskola biztosított helyszínt az eseménynek. Szerdán a Stromfeld Aurél Technikum aulájában sorakoztak a négy salgótarjáni tagiskola szakmáit szemléltető standok.

Baranyi Zoltán, az NMSzC főigazgatója elmondta, hogy a kiállítást néhány évvel ezelőtt hívták életre, amelynek célja: az élményszerzés. Kifejtette: szeretnék bemutatni egy-egy szakma érdekességeit, és azt, hogy miket tanulnak a diákok nap mint nap az iskoláikban. Baranyi Zoltán azt is hozzátette, hogy amennyiben egy diák érdeklődését felkeltette valamelyik terület, akkor azzal később, az adott tagintézmény nyílt napján részletesebben is megismerkedhet.

Reichardt Barbara, az NKIK pályaorientációs tanácsadója szintén rámutatott, hogy a „piactéren” a szakképzési centrum hét tagiskolája mutatta be a megszerezhető szakmákat a nyolcadikosok számára. Az általános iskolások megérinthették az eszközöket, sőt lehetőség esetén akár ők maguk is alkothattak.

– Mind a balassagyarmati, mind a salgótarjáni rendezvényre több mint háromszáz-háromszáz diákot szállítottunk a környékbeli általános iskolákból buszokkal. A megyei kereskedelmi és iparkamara számára fontos, hogy a tanulók figyelmét, különösen a pályaválasztás terén még bizonytalanokét, a kétkezi szakmák felé irányítsa, megmutatva azok szépségeit és a megye által kínált képzési lehetőségeket – hangsúlyozta Reichardt Barbara.

A programsorozat ideje alatt a nyolcadikosok nem csak az oktatóktól, hanem a már szakképzésben tanuló társaiktól szerezhettek hiteles információkat. A diákok érdeklődéssel figyelték például a 3D nyomtatás vagy épp a boltívépítés technikáját, illetve azt is megnézhették, hogyan készülnek az ékes hajkoronák, de az ínycsiklandó desszertek készítési fortélyaiba is belekóstolhattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában