emlékpark

2021.09.08. 17:20

Magyarnándorban négy kőoszlop Magyarország sorsfordító eseményeire hívja fel a figyelmet

Szilárd burkolattal ellátott történelmi emlékparkot alakított ki a község önkormányzata, amelynek utolsó munkálatai nemrégiben fejeződtek be. Ezzel is tovább szépült a település központi területe, illetve további terveket fontolgat itt a faluvezetés.

Hegedűs Henrik

A teljes terület rendbetételére kizárólag saját forrást használt fel a helyi önkormányzat

Forrás: NMH

Fotó: H.Cs.

Több intézménynek is helyet ad Magyarnándor központja, hiszen itt található az emeletes általános iskola, a széles parkoló, mellette a térség legnagyobb művelődési háza, ami előtt tágas, gondozott felületű parkszerű rész húzódik egészen az utcafrontig. Ennek szélén létesítette az önkormányzat a történelmi emlékparkot.

– Egykor itt szovjet katonai emlékművet emeltek, amit aztán a rendszerváltást követően elbontattak – utalt vissza egy kicsit a múltra Schmiedt Károly polgármester, amikor együtt körbetekintettünk a helyszínen. – Később ez a rész hosszú évekig elhanyagolt volt, aztán gondoltunk egyet, és nekiláttunk a hasznosításának. Mindenképpen egy olyan pontot szerettünk volna kialakítani, ahol méltóképpen megemlékezhetünk a jelentősebb ünnepeinken. Így került ki az időrendbe helyezett négy kőmementó, ami az 1848/49-es forradalom, a trianoni békediktátum, az államalapítás és az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóinak tiszteletére készült. Természetesen a környezetet is rendbe tettük, így két zászlórudat emeltünk, az egyikre nemzeti lobogónkat, a másikra a címeres községzászlót húztuk fel, illetve térkő burkolatot fektettünk le a területre. Minderre kizárólag saját forrást használtunk fel. Gondoltunk az általános iskolásokra is, hiszen itt megtarthatják a nemzeti ünnepek alkalmából szervezett különböző intézményi rendezvényeiket.

A teljes terület rendbetételére kizárólag saját forrást használt fel a helyi önkormányzat
Fotó: H.Cs. / NMH

Schmiedt Károly kitért a közeljövő terveire is. Keresik már a pályáztatási lehetőséget a szabadtéri színpad korszerűsítésére. Egyrészt a jelenlegi már igen kis méretűnek minősül, bizonyítják ezt a nagyobb rendezvények, amikor már alig férnek el rajta az emberek, a hagyományőrző ének- és tánccsoportok, zenekarok. Másrészt az egész terület kelet-nyugati fekvésű, ami miatt kedvező időben a délutáni eseményeken a szikrázó napsütés rendkívül zavaró a közönség szemszögéből, ezért a bővítésen túlmenően az elképzelések között szerepel egy előtető megépítése is. Ezenkívül szintén fontos lenne a szomszédos közutat elválasztó korlátrendszer kicserélése, ami már nagyon elavult. A tervezett fejlesztésekkel már valóban huszonegyedik századi színvonalúvá alakíthatják Magyarnándor faluközpontját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában