megújulás

2021.09.23. 06:30

Felújították Szécsénke egyetlen műemlékét

Felújította és a környezetét is megszépítette a község egyetlen műemlékét, a közel 225 éve emelt kőkeresztet a település önkormányzata.

H. H.

A mementót nemrégiben dr. Varga Lajos segédpüspök áldotta meg. Kétbodony felől Szécsénkére érkezve, bal oldalon az első házak után tűnik fel az érkező előtt az 1797-ben állított kőkereszt. Takaros, fallal körülvett, megtisztított terület övezi. A korszerűsítési munkálatok költségeit önerőből biztosította a helyi önkormányzat.

A kereszten látható koponya- és csontmotívumok Ádám földi maradványait szimbolizálják
Fotó: L. B. / NMH

– Fokozott figyelmet fordítunk az épített örökségeinkre, és ez az egyetlen műemlékünk – mondta Hevér Boglárka polgármester, amikor a helyszínen jártunk. – A késő barokk egyházi jelkép egyik különlegessége, hogy a korpuszt nem külön rögzítették, hanem egy kőből faragták ki a függőleges és vízszintes keresztszárral. Másik érdekessége a halálfejes ábrázolás. A sziklaszerű imitáción látható a halálfej, amely köré kígyó tekeredik, míg az alatta lévő lábszárcsontok Ádám, az első ember földi maradványait szimbolizálják. Ezzel is hangsúlyozták elődeink, illetve az alkotó Ádám testének elporladását, Krisztus testének romlatlanságával szemben.

A műemlék homokkőből készült, és közel négy és fél méter magas. Hevér Boglárka hozzátette, eredetileg a kereszt magánterületen állt, az utóbbi években egyre rosszabb állapotba került, ráadásul az utcafrontról nem is lehetett jól látni. Hosszú tárgyalássorozat után került át az önkormányzat tulajdonába, így láthattak hozzá a teljes felújításhoz, és a környezet rendbetételéhez. A falubeliek őszintén remélik, hogy az átutazók gyakran megállnak majd itt, kérve magukra és családjukra Isten áldását.

Ezek is érdekelhetik