balesetmegelőzés

2021.08.31. 13:50

Így lehet ősszel is biztonságosan motorozni – a nógrádi szakember és a rendőrség ad tanácsokat

A védőfelszerelés fontosságára, a sebességhatárok betartására és a megfelelően karbantartott jármű jelentőségére hívja fel a figyelmet a rendőrség és a szakoktató is annak érdekében, hogy a motorral közlekedők is épségben hazaérjenek.

Nagy Orsolya

Nógrád megyében is gyakoriak a motoros közlekedési balesetek

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Még ősszel is sokan ülnek motorra, nem árt azonban óvatosnak lenni, hiszen a száguldás könnyen balesethez vezethet.

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, a motorosok a gépesített járművek kategóriájának legvédtelenebb képviselői, akiknek a súlyos sérülés kockázata közlekedési baleset esetén jóval magasabb, mint a személygépkocsit vezetőké. Ennek oka, hogy a testi épségüket nem védik olyan műszaki, biztonságtechnikai megoldások, mint a gépjárművekben utazókét.

Hozzátette: a súlyos sérüléssel járó vagy halálos kimenetelű motorbalesetek leggyakoribb okai a sebességtúllépésből, a kanyarodási szabályok be nem tartásából, vagy az elsőbbség meg nem adásából adódnak.

Lukács Attila gépjárművezető és motoros szakoktató kiemelte, manapság a közlekedés résztvevői közül sokan rohannak, kapkodnak és nem figyelnek egymásra. Ráadásul néhány esetben a sebességhatárt sem tartják be, egyesek pedig úgy ülnek fel a kétkerekűre, hogy nincs meg a megfelelő vezetéstechnikai gyakorlatuk.

A balesetek elkerülése érdekében a rendőrség arra hívja fel a motorosok figyelmét, hogy elindulás előtt ellenőrizzék a gumiabroncsokat, az akkumulátort, a világító eszközöket, a gyertyát és a láncfeszességet.

– Elengedhetetlen a kormány és a fékek megfelelő működésének vizsgálata is, mivel vezetés közben számítani kell arra, hogy bármikor hirtelen kell fékezni. Kiemelten fontos emellett a megfelelő fizikai és mentális állapot is – fejtette ki Dankóné Nagy Éva.

Kiemelte, hogy a szabályosan előzés és egyéb manőverek megfelelő végrehajtására, de a sebességhatárok betartására is mindig ügyelni kell lakott területen belül- és kívül egyaránt, figyelemmel a látási- és időjárási viszonyokra. Lukács Attila mindemellett a védőfelszerelés fontosságát is hangsúlyozta.

– A bukósisak használata kötelező, amelynél fontos, hogy rendesen rögzítve legyen. Ezenkívül a megfelelő ruházat is nélkülözhetetlen. A motoros kabátokban könyök-, váll- és gerincprotektor van, amelyek védik a felsőtestet. Az alsó ruházatban térdvédő, néhányban pedig már csípővédő is van. Emellett nem szabad megfeledkezni a kesztyűről és a csizmáról sem. Utóbbinak a boka felett kell végződnie, hogy védelmezze azt – közölte Lu­kács Attila.

Kifejtette, hogy sok esetben a motorosok nem használják a megfelelő védőeszközöket. A szakoktató arra is kitért, hogy érdemes minden évben tavasszal, az első motorozás előtt vezetéstechnikai tréningen részt venni a megszerzett tudás felelevenítése érdekében. A sofőrök mindenkor a KRESZ szabályait betartva közlekedjenek a személy- és vagyonbiztonság érdekében.

Egyre többen ülnek kétkerekűre

Az elmúlt években megemelkedett a motorkerékpárosok száma megyénkben is. Ez abban is megmutatkozik, hogy egyre többen szereznek jogosítványt kétkerekűre. Szűkebb hazánkban többször volt motoros baleset idén nyáron. Salgótarján belterületén, a Karancs úti és az Erdész úti kereszteződésénél egy 33 éves férfi ütközött neki gépkocsival az előtte lassító segédmotoros-kerékpár hátuljának. Az ütközésben a motoros a földre esett, s megsérült. Egy másik, közel­múltban történt balesetben Kazáron segédmotoros kerékpárral közlekedett egy 42 éves férfi, amikor egy kanyarban kisodródott, majd egy beton gépkocsibejárónak ütközött. A motoros megsérült az ütközésben, vele szemben a járművezetés előtti alkoholfogyasztás gyanúja is felmerült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában