évadnyitó

2021.08.23. 20:18

Évadnyitó társulati ülést tartott a Zenthe Ferenc Színház

Alighogy elült az utolsó tapsvihar az újdonságként bevezetett Zenthe Nyár elnevezésű szabadtéri programsorozat előadásán, a társulat hétfőn máris elkezdte a 2021/22-es évadra való felkészülést a József Attila Művelődési Központ üvegcsarnokában. Az intézmény nagy számban megjelent régebbi és új tagjait, valamint a sajtó képviselőit Simon Lajos igazgató köszöntötte, majd dr. Dániel Zoltán, a megyei jogú város alpolgármestere kért szót.

Csongrády Béla

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A tisztségviselő elmondta, hogy mindig szívesen tesz eleget a meghívásának, mert ilyenkor nyilvánosan is elismerheti azt a szisztematikus, eredményes munkát, amelyet lassan tíz esztendeje végez a színház. Ráadásul ezúttal módja nyílt megköszönni a Zenthe Nyár sikerét is, amely nemcsak a helybeliek, hanem az idelátogatott vendégek sorában is nagy tetszést aratott, ennélfogva több volt egy művészeti, kulturális kezdeményezésnél.

Simon Lajos – aki július elsejével immár a harmadik ciklusra kapott bizalmat a megyeszékhelyi önkormányzat közgyűlésétól – tájékoztatójában értelemszerűen szólt a vírusjárvány okozta nehézségekről – amelyeket mindennél jobban kifejez 216 betervezett előadás elmaradása – de főként azt hangsúlyozta, hogy mit tettek a kiesés ellensúlyozására és részletesen beszélt az új évadról, amely az Énekes madár című Tamási-mű minapi premierjével lényegében már el is kezdődött. A közönség további négy úgynevezett nagyszínházi bérleti produkciót, öt kamaraszínházi darabot – az őszre kialakítandó új játszóhelyen, a Fő téri kávéház galériatermében – nézhet meg, de lesz egy tantermi, egy mese- és két felolvasószínházi előadás is. Négy esetben terveznek együttműködni kooprodukciós partnerekkel is. Az igazgató felsorolta az évad rendezőit, az újakkal együtt immár huszonkét fősre bővült társulat, valamint az ugyancsak gyarapodott szakmai stáb tagjait, s szólt a beszerzésekről, az infrastrukturális fejlesztésekről is.

Kiemelte, hogy az új évadban két örömteli jubileumra is készülhetnek: januárban az e célra írt bemutatóval ünnepelhetik Salgótarján várossá válásának századik, májusban pedig a színház megalakulásának tizedik évfordulóját. Simon Lajos többször is említette, hogy eredményeik, sikereik hátterében az önkormányzattól és kiemelt társulatként az államtól kapott támogatás fedezhető fel, de fontos forrás a pályázati rendszer is. Susán Ferenc produkciós vezető jó szívvel jelentette be, hogy tovább nőtt elismeréseik száma, minthogy az Ördög című előadásuk egyik szereplője, Ágoston Péter augusztus 22-én Szarvas város különdíjában részesült. Orosz Dániel értékesítési menedzser ismertette azokat az imponáló számokat, amelyek a Zenthe országjárását – nem ritkán határon túli szerepléseit – és a Déryné Programban hét előadással vállalt küldetését jellemzik.

Bővült és erősödött a stáb

Simon Lajos igazgató tájékoztatójának fontos részét képezte a társulati tagok és a szakmai stáb bemutatása. A huszonkét színművészből hatan – Hunyadi Máté, Litauszky Lilla, Mikecz Estilla, Mohácsi Norbert, Ozsgyáni Mihály és Simon Kata – újként csatlakoztak a Zenthe Ferenc Színházhoz. Nagyon fontos változások történtek úgymond a szakmai stábban is. Átszerveződött és bővült a háttérmunkát végzők csoportja. A műszaki vezető Sándor Dániel lett, Csank Péter a következőkben ügyelői, Gyetvai Viktória rendezőasszisztensi feladatokat is kap. Reszel Tamás új kellékesként, Garamvölgyi Andrea értékesítési menedzserként, Kolocsányi Tibor grafikusként csatlakozott a társulathoz. Felvételre vár még egy súgó, továbbá fodrász és sminkes is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában