elővigyázatosság

2021.08.02. 13:47

Így védekezz a betörők ellen a nyaralás alatt – a nógrádi szakemberek adnak tanácsot

Számos lehetőséggel élhetnek már a háztulajdonosok, hogy megvédjék értékeiket akkor is a nyári időszakban is. A rendőrség hangsúlyozza az elővigyázatosság fontosságát, mert – a tapasztalatok alapján – a jól bezárt nyílászárókra és melléképületekre akkor sem árt figyelni, amikor valaki az otthonában tartózkodik.

Fodor Orsolya

Hálózat-ellenőrzés az irodából. Az okoseszközökkel akár az otthoni lámpák is felkapcsolhatók, hogy úgy tűnjön, nem üres a lakás

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A nyaralások ideje alatt az ingatlanok többsége őrizetlenül marad, emiatt ebben az időszakban érdemes fokozott figyelmet fordítani az elővigyázatosságra. Angyal Alexandrát kérdeztük a témában, aki biztosítási tanácsadó a megyeszékhelyen, és a képviselet vezetője.

– Személy szerint még nem volt alkalmam ilyen ügyben eljárni, de tény, hogy létezik a probléma. Nyári időszakban jellemzőbb lehet a besurranás, vagyis a trükkös lopás. Az elkövető ilyenkor a nyitva maradt ablakon vagy ajtón jut be – rongálás nélkül – az épületbe, miközben a tulajdonos otthon tartózkodik – fogalmazott a képviselet vezetője.

Angyal Alexandra biztosítási tanácsadó szerint a kamera és a riasztó is ideális választás lehet a tolva-
jok és a betörők ellen, mivel erős visszatartó erővel rendelkeznek
Fotó: H. M. / NMH

Mint mondta, a besurranás ellen a legjobb megoldás, ha mindig ellenőrizzük, hogy bezártuk-e az ajtókat és az ablakokat. A nyári meleg miatt nyitva hagyott nyílászárókat más módon is biztonságossá tehetik a lakók.

A szakember arra is kitért, hogy a kamera és a riasztó is ideális választás lehet a tolvajok és a betörők ellen, mivel erős visszatartó erővel rendelkeznek.

– Manapság számos okoskészülékkel el vagyunk látva, ami arra is alkalmas, hogy biztonságban tudhassuk az otthonainkat. Ezekkel az eszközökkel például megoldható a lámpák vezérlése távolról is, így a nyaralás alkalmával is úgy tűnhet, mintha nem lenne üres a lakás – mondta Angyal Alexandra.

Hangsúlyozta: a rokonokat vagy a barátokat célszerű megkérni arra, hogy látogassák rendszeresen – különböző időszakban – az üres ingatlant, szellőztessenek és figyeljenek arra, hogy a postaládát is kiürítsék, mert árulkodó jel lehet a felgyülemlett levelek és a szórólapok látványa.

– Gondok forrása lehet az is, hogy a nyaralók kiírják a közösségi oldalakra, hogy épp hol tartózkodnak, ami egy betörőnek szinte már felhívás. Mindenképpen érdemes átgondolni, hogy mikor és mit osztunk meg, főleg akkor, ha távol vagyunk az otthonunktól – fejtette ki a vezető.

Hálózat-ellenőrzés az irodából. Az okoseszközökkel akár az otthoni
lámpák is felkapcsolhatók, hogy úgy tűnjön, nem üres a lakás
Fotó: H. M. / NMH

Lényegesnek tartja azt is, hogy a tulajdonosok rendelkezzenek lakásbiztosítással. A betörések mellett a természeti károkra sem árt felkészülni, mert probléma esetén komoly anyagi segítséget is jelenthet akár egy alapbiztosítás is.

Király-Kollár Ramóna, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense elmondta: abban az esetben is szankcióra számíthat a betörő, ha egy nyitva felejtett ablakon vagy ajtón jut be egy ingatlanba, ahonnan értékeket tulajdonít el. A büntetés mértéke némiképp enyhébb ilyen esetben, mintha egy bezárt lakást törne fel a bejutás végett az elkövető.

– Maguk a tulajdonosok is sokat tehetnek azért, hogy az ingatlanuktól távol tartsák a tolvajokat. Családi házak esetében egy udvaron felejtett létra is növelheti akár a betörés esélyét. Emellett fontos a melléképületek és garázsok védelme is, mert számos esetben vonzó lehet, hogy a kerti gépek könnyen elérhető helyen vannak tárolva – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában