aki tud, dolgozik a faluban

2021.07.22. 14:58

Segít az önkormányzat: mindenki, aki tud, dolgozik Magyargécen

– Korábban több mint száz embert foglalkoztattunk a közmunkaprogramban. Így az emberek egyfelől bekapcsolódhattak a munka világába, másfelől pedig értéket teremtettek. Napjainkra már sokan elhelyezkedtek az elsődleges munkaerőpiacon, ami jó dolog. Jelenleg a helyi értékteremtő munkában tizenöt személyt foglalkoztatunk, harmincan pedig a hosszú távú programban vesznek részt – mondta Velki Róbert polgármester.

Szenográdi Ferenc

Lőrik Edit, a település jegyzője a közmunkások által felújított varroda épületénél

Forrás: NMH

Fotó: Szenográdi Ferenc

Lőrik Edit, a település jegyzője hozzátette, hogy a helyi értékteremtő program 2012 óta működik. Az abban résztvevők a hivatal által megvásárolt, elhanyagolt ingatlanokat újítják fel. Az önkormányzat konyháján hűtőkamrát alakítottak ki. A dolgozók egy része az önkormányzat által működtetett varrodában és az asztalosműhelyben dolgozik.

A hosszú távú programban részt vevők fóliasátrakban termelik meg a helyi 200 adagos konyhán felhasznált zöldségféléket. Az önkormányzat által megvásárolt ingatlanok kertjeit is karbantartják a munkások, illetve több helyi család már nem vállalkozik a kertművelésre, így azokat a területeket is a közfoglalkoztatottak tartják rendben, és különböző haszonnövényeket termesztenek rajtuk.

Az önkormányzat több mint két évtizede részt vesz a szociális földprogramban, melynek keretében a hátrányos helyzetű családokat tavasszal vetőmaggal, haszonállatokkal segítik. Zártkertpályázat keretében 600 szilvafát telepítettek. A közmunkások tevékenysége által virágokkal szépül a település, és a parkosítási feladatokat is elvégzik.

A pandémia előtt a ma­gyar­géciek rendszeresen részt vettek a megyei és országos közfoglalkoztatási kiállításokon, két alkalommal képviselték megyénket a miskolci Közfoglalkoztatási Kiállítás és Vásáron.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában