fejlődés

2021.07.30. 11:17

Több mint hetvenmillió forintból újulhat meg a karancsaljai templom

Salgótarjánban és a környező településeken – többek között Karancsalján is – összesen 4 milliárd 474 millió forintból újul meg több templom és egyházi épület a kö­zeljövőben. A fejlesztéseket a Modern Városok Program támogatásából finanszírozzák.

Gerhát Karina

Bár a falak és a lambéria között légrést hagytak a korábbi építők, azonban így sem elegendő a szellőzés

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Ezt az örömhírt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára hivatalosan június második felében jelentette be a salgótarjáni József Attila Művelődési Központban megtartott sajtótájékoztatón.

Scholtz Katalin, a ka­rancs­aljai egyháztanács világi elnöke portálunk megkeresésére elmondta: több mint 70 millió forintból valósul majd meg a helyi templom korszerűbbé, modernebbé tétele.

– A beruházás kivitelezője jelen pillanatban még nem ismert, a közeljövőben derül majd ki, melyik cég valósítja meg a helyi hívők évek óta dédelgetett álmait. A felújítás keretein belül épületgépészeti, villamossági és kőművesmunkák is lesznek, utóbbi azért is szükséges, mert több helyen is repedezett az épület. Ezeken kívül megtörténik a szekkók restaurálása is, erre már úgy néz ki, meg is van az a néhány főből álló csapat, akik ezt vállalják. A projektnek köszönhetően a sekrestye is új bútorokkal gazdagodik majd – tudtuk meg Scholtz Katalintól.

Hozzátette: a templom teljes villamossági felújítása is nagyon érett már, hiszen régi, elavult. Egy ideje az egyik helyi vállalkozó, illetve az alpolgármester, Kadlót Csaba segítségével javítgatták amennyire tudták, de hosszú távon akár már balesetveszélyes is lehetett volna a villanyhálózat.

Bár a falak és a lambéria között légrést hagytak a korábbi építők, azonban így sem elegendő a szellőzés
Fotó: H. Cs. / NMH

– A gyóntatófülke helyett gyóntatószobát alakítanak ki a bejáratánál, amelyet szellőzéssel és üvegfallal építenek ki. A szentély és a sekrestye is padlófűtést kap, és természetesen a hívők komfortérzetéről is próbálunk majd valamilyen formában – például padfűtéssel – gondoskodni.

2019-ben megtörtént a templom külső vakolása és a csapadékvíz elvezetése is az épület körül. Kívülről már megoldódott a probléma, de belül is tenni kell valamit, hiszen érződik a dohszag.

Jelen pillanatban lambéria fedi a falakat, ami, mivel nem közvetlenül a falakra épült, egyfajta szellőzést is biztosít, azonban úgy néz ki, ez már kevés. Ezért az lekerülne, és belül is – hasonlóan a salgótarjáni főplébánia-templomhoz – kavicságy terülne el a falak mellett.

Mindezeken túl a Mária-oltárt is hasonlóvá építenék, mint a Jézus szíve templomban, illetve a főoltárt, hiszen utóbbiak már fából készültek, a Mária-oltár pedig betonalapra épült.

Nagy vonalakban ezek lennének azok, amiket az elnyert összegből szeretnénk megvalósítani – fejtette ki Scholtz Katalin. Kérdésünkre, hogy várhatóan mikor kezdődnek el a munkálatok, a helyi egyháztanács világi elnöke azt válaszolta: azt még egyelőre nem tudja megmondani, elméletileg már áprilisban vagy májusban esedékes lett volna a kezdés.

– Reméljük, minél hamarabb, hiszen már nagyon várjuk, hogy szebbé, modernebbé váljon a Szent Miklós-templomunk. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy ezt a nevet viseli az Isten háza, amit reményeink szerint a hívők majd meg is töltenek a szentmisék alkalmával. Bízunk benne, hogy a koronavírus-járvány nem fog akadályozni abban, hogy újra közösséget tudjunk építeni a megújult templomban. Addig pedig hétvégenként a szomszédos településen, Etesen veszünk részt a liturgiákon – emelte ki Scholtz Katalin.

Magyarné Fekete Veronika zsűriz a rendezvényen
Fotó: H. Cs. / NMH

Kapás Attila plébános a meglepetések évének tartja az idei esztendőt

Kapás Attila plébános portálunknak elmondta, hogy nyáron, illetve ősszel a hozzá tartozó hat egyházközség közül négyben kezdődnek meg a munkálatok. – Számomra az idei év a meglepetések éve. Már januárban elkezdődött azzal, hogy megtudtam, a karancsaljai templom a Modern Városok Program részeként teljes mértékben megújulhat. Ezt követően kiderült, hogy a tavaly novemberben beadott, templomkülső felújítására írt pályázatok nem nyertek. Majd április elején személyesen hívott fel Balla Mihály országgyűlési képviselő, hogy a kormány úgy döntött, mégis támogatja az etesi, a pilinyi és a ságújfalui templomok felújítását, amelyben jelentős szerepe volt Soltész Miklós államtitkár közbenjárásának. Karancsalján és Etesen a templombelső újul meg, utóbbinál az alap szigetelése is megtörténik majd. Az elnyert összegből Pilinyben a templom tetőzete, valamint a külső festés fog megvalósulni. Ságújfaluban pedig új ablakokkal, illetve ajtókkal gazdagodik majd az Isten háza, amit belülről is kifestenek – tudtuk meg Kapás Attilától.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában