hőség

2021.07.01. 19:58

Sokáig szökőkutak nélkül maradt a város – így lehet hűsölni Tarjánban a hőségben

A rekkenő hőség Salgótarján épületrengetegében nagy kihívást jelent. A nógrádi megyeszékhelyen a járókelőket mindössze két párakapu frissíti fel valamelyest a Fő és az Erzsébet téren, míg a szökőkutak jelentős felújításra szorulnak.

Gulyás Edina

Munkában a karbantartók az Erzsébet téren. A megyeszékhely másik szökőkútja a Fő téren található

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Két párakapu hűsíti a tarjániakat, ugyanennyi található szökőkútból is a városban, a Fő és az Erzsébet téren. Ezek mellett a Március 15. úton, a Pécskő üzletház mögött ugyan elhelyeztek még egy csobogót, de az már évek óta nem ad vizet, ugyanis állandóan megron­gálták.

Korábban Pataki Csaba, a város alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy a pandémia miatti veszélyhelyzet kihirdetésekor lezárták a kutakat, ezzel is csökkentve a fertőzésveszélyt. Azok újbóli üzembe helyezését megelőzően szakértő véleményét kérte ki a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. a szökőkutak állapotával kapcsolatban. Mivel több meghibásodást is ki kell küszöbölni, illetve bizonyos alkatrészeket ki kell cserélni, egyelőre csak az egyik szökőkút működik Salgótarjánban.

Mint mondta, a kánikulában azonban felfrissülést nyerhetnek a járókelők a belvárosban. Két párakaput állítottak fel, az Erzsébet és a Fő téren. Pataki Csaba arra is kitért, hogy a rongálások napi szinten megfigyelhetők, a legtöbbször azért sérülnek az egyes elemek, mert vannak, akik fürdésre használják a szökőkutakat. A fúvókák így rendszerint letörnek, azokat folyamatosan javítani kell.

Munkában a karbantartók az Erzsébet téren. A megyeszékhely másik szökőkútja a Fő téren található | Fotó: H.M. / NMH

– A pandémia ideje alatt a kutak üzemeltetését a tulajdonos kérésének megfelelően felfüggesztettük, hiszen egészségügyi okokból ez indokolt volt. Még a tél előtt elvégeztük a szükséges karbantartást, a rendszert, az ivókutakat és a szökőkutakat leengedtük, elkerülvén ezzel az esetleges elfagyásokat – fogalmazott Dombóvári Edina, a kutakat üzemeltető Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. ügyvezetője. – A városvezetés az enyhítések hatására kérte a kutak megnyitását, azonban az csak úgy lehetséges, ha az időközben – például a fagy által – okozott hibákat javítjuk. Most ez történik.

Mint mondta, komoly probléma, hogy az ivókutak és a szökőkutak nagy részét nem csupán szeméttel rakják tele az emberek, így azok eltávolítása után elengedhetetlen a fertőtlenítés, de folyamatosan szembesülnek újonnan keletkező hibákkal is.

– Ami engem is nagyon meglep, az az, hogy nemcsak a kifolyó-csapok fejét tulajdonítják el, rúgják szét az emberek, hanem a főtéri aknából eltűnt a szellőzést biztosító ventilátor, megrongálódott a szivattyú, ereszt a vízóra előtt lévő cső. Elengedhetetlenné vált, hogy megtegyük a rendőrségi feljelentést – tájékoztatott az ügyvezető.

A szivattyúhoz szükséges alkatrészt megrendelték, a pótlásuk azonban hosszabb időt igényel. A pandémiára hivatkozva ugyanis a cégeknek is problémát okoz egy-egy tétel beszerzése. A feltárt hibák javítása folyamatos, a városvezetéssel történt egyeztetés szerint mind a főtéri, mind az Erzsébet téri szökőkutak teljes fejújítását jelenti. Ez a feladat jelentős kiadással jár majd.

– Az idei évet tehát a felújítás határozza meg, amit muszáj elvégeznünk, hiszen nemcsak a szerelvények, az időközben elkorrodálódott csövek jelentenek problémát, hanem a sérült díszburkolat is, amit már nem elég ragasztani, teljes mértékben fel kell szedni, újra kell rakni. A kisebb hibákat javítjuk, a nagyobb felújítás pedig a tervek szerint nyár végén kezdődik – hangsúlyozta Dombóvári Edina, aki arra is kitért: – Az idei év a költségek tekintetében nem is annyira az üzemeltetésről szól majd, hanem a felújításról, aminek összegét csak becsülni tudom, hiszen sok munkát a foglalkoztatási kft. emberei is el tudnak majd végezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában