ingatlan

2021.07.05. 13:55

Varrodának és ropigyárnak is otthont adnak az egykori nógrádi laktanyák

Hazánkban tizennégy éve szűnt meg a határőrség, mint önálló szervezet, a testület beolvadt a rendőrségbe. Az egykori határőrlaktanyák megyénk több településén is üresen maradtak. Többségüket hasznosították az évek során, de olyan is akad, ami azóta kihasználatlanul omladozik azóta.

Gulyás Edina

Ipolytarnócon leromlott az épület állaga. Tervezik a felújítását, három célra is megfelelne

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

A Ceredhez tartozó Utaspusztán található egykori határőrlaktanya épülete magánkézben van. Tajti László polgármester arról tájékoztatott, hogy információi szerint jelenleg hollandoké az ingatlan, amit felújítottak és szálláshelyként üzemeltettek. A télen azonban kirabolták s tönkretették a berendezést is, így azt beszélik, hogy el akarják adni a tulajdonosok. A településnek nincsenek tervei az épülettel.

– Somoskőújfaluban már tíz éve ad otthont a körjegyzőség közös polgármesteri hivatalának az egykori határőrségi ingatlan. Állami tulajdonban van, mi béreljük – tájékoztatott dr. Tóth László, a község első embere. – A Somoskőújfalui Szociális Szövetkezet varrodája is itt működik, a járványhelyzet alatt pedig a rendőrség is használta egy részét. Az épület így több funkciót is ellát, nincs elhanyagolva, jó állapotban van.

Ipolytarnócon leromlott az épület állaga. Tervezik a felújítását, három célra is megfelelne
Fotó: L. B. / NMH

Dejtáron önkormányzati tulajdonban van a laktanya. Pályázati forrásból fel is újították és ifjúsági szállót alakítottak ki benne.

– A tető cseréjére még keressük a forrásokat, amint lehetőségünk lesz rá, azt is megújítjuk. A járvány előtt már fogadtunk csoportokat, azonban idén még nem nyitottuk meg azt a látogatók előtt. Érdeklődés azért van a szálláshely iránt – fogalmazott Smitnya Sándor polgármester, aki arról is beszámolt, hogy megvették a laktanya mellett lévő szolgálati lakást is a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőtől. Jelenleg keresik a pályázati lehetőségeket ennek a felújítására is. További szálláshelyek kialakítását tervezik benne.

Karancsberényben a határőrség épületét egy cég vásárolta meg 2016-ban. Itt készítik az országszerte ismert és kedvelt Nógrádi Ropit.

– Az egész ingatlant használjuk, amin történtek kisebb felújítások az elmúlt évek alatt. A berendezés is a cég tulajdona – tájékoztatta lapunkat Ujvári Gábor, a vállalat műszaki vezetője.

Ipolytarnócon az önkormányzat ingyenes használatra kapta az egykori határőrlaktanyát. A falu központjában található ingatlan nagyon rossz állapotban van, a tetőszerkezete beszakadt.

– Saját erőből nem tudjuk felújítani, de községünk is csatlakozik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Felzárkózó települések programjához. A tervek szerint a szervezet hasznosítaná az ingatlan tisztilakás-részét, így megoldódhat a tető renoválása – tájékoztatott Gál István polgármester. – A HELP Mentőegyesület is itt alakította ki bázisát, az eszközeiknek is helyet ad az épület, így egy részét már felújították.

Hozzátette: pályázati támogatással az önkormányzat gyerekek táboroztatására alkalmas szálláshelyet is kialakítana itt. Mivel az épület nagy, mindhárom tevékenység elférne benne.

Drégelypalánkon bontásra ítélték

Üresen áll a laktanya Drégelypalánkon, amióta megszűnt a határőrség. Rigó Dávid polgármester arról számolt be, hogy az ingatlan tulajdonosa Budapest V. kerületének önkormányzata. – Az épületet nem használják, nagyon rossz állapotban van. Az udvar és a környék is elhanyagolt, a fű és a gaz embermagasságú. A közelmúltban felszólítást küldtünk a tulajdonosnak, hogy legalább az ingatlan környékét tegye rendbe. Azt nem tapasztaltuk, hogy szándékosan megrongálták volna az épületet. Hozzátette: a községnek nem áll szándékában átvenni az épületet, mert önerőből nem tudnák felújítani. Mivel meg is rogyott, a mennyezetet gerendákkal támasztották alá, nem is lehetne felújítani. Az egészet el kéne bontani, ami szintén jelentős összeg lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában