a falu első embere

2021.07.08. 13:42

Negyedszázada szolgálja faluját Magyargéc polgármestere

Immár negyedszázada szolgálja faluját Magyargéc polgármestere, Velki Róbert. Mint elmondta, beosztását szolgálatnak tekinti. Munkája során számos fejlesztéssel gyarapodott a település, a közösség erősítését mindig elsődleges feladatának tekintette.

Szenográdi Ferenc

Velki Róbert harminchárom éves korában kapta meg a bizalmat a község lakosaitól

Fotó: A szerző felvétele

Fiatalon került az önkormányzat alkalmazásába, ahol elsőként falugondnoki teendőket látott el. – Mindig igyekeztem lelkiismeretesen, megbízhatóan ellátni a feladataimat – mondta a kezdetekre emlékezve. Amikor huszonöt évvel ezelőtt elhunyt a település akkori polgármestere, Szerémy Nándor, és új választást írtak ki, Velki Róbert 33 éves volt. – Először nem gondoltam arra, hogy jelöltetem magam, de sokan biztattak, hogy induljak – mondta a tősgyökeres magyargéci. Bizalmat kapott, s ciklusokon át mind a mai napig vezeti a községet.

– Képviselőtársaimmal mindent megteszünk azért, hogy fejlődjön Magyargéc, s élhető, szerethető falu legyen, az emberek pedig jól érezzék magukat. Büszke vagyok rá, hogy rendelkezünk mindazokkal az intézményekkel, amelyek egy kis falu életéhez hozzátartoznak – hangsúlyozta a polgármester.

Velki Róbert harminchárom éves korában kapta meg a bizalmat a község lakosaitól
Fotó: A szerző felvétele

Óvoda, nyolcosztályos iskola, Jelenlétház, Gyermekház működik a községben. Megoldott az idősek nappali ellátása, s az önkormányzat célja, hogy a lakosság helyben el tudja intézni a fontos ügyeket. A faluban kiépült az infrastruktúra, adott a víz-, gáz-, szennyvízvezeték, a kábel-tv-vételi lehetőség.

– Az elmúlt huszonöt év alatt gyarapodott az önkormányzat vagyona. Az önkormányzat felvásárolta a lelakott épületeket, amiket nem vettek meg magánszemélyek, majd a közmunkások felújították azokat. Több szempontból is fontos ez a számunkra. A leromlott, rossz állapotban lévő épület rontja a falu képét, míg felújítva jó érzéssel nézünk rá. Gyarapítja az önkormányzat vagyonát, s nem utolsósorban minden ilyen épületnek van egy-egy funkciója. Többek között ezekben működik az asztalosműhelyünk, a varrodánk, a tájházunk és a vendégházunk is – sorolta Velki Róbert.

A faluvezető arra is kitért, hogy igazán büszke a kettős keresztjükre és az odavezető kálváriára. – Hét évvel ezelőtt döntöttük el, hogy a falu határában lévő dombon felépítjük a kettős keresztet, és az odavezető úton a stációkat. Azóta a kettős kereszt a falu és egyház rendezvényeinek helyszíne. A turisták is szívesen látogatják.

Velki Róbert úgy vélekedett, hogy az elmúlt negyedszázadban folyamatosan gyarapodott a falujuk, de az utóbbi öt évben – köszönhetően a komoly pályázati támogatásoknak – talán még több mindent sikerült megvalósítaniuk. Felújították, kibővítették az idősek nappali ellátásának otthonát, ami 116 millió forintba került. Az épületben kap otthont az idősek nappali ellátása mellett a családi szolgálat és a házi segítségnyújtás, s ott található a falugondnok irodája is. Új orvosi rendelő is épült a községben. A faluban az elmúlt időszakban több, a közösségi életet formáló és azt szolgáló rendezvényt sikerült megvalósítani.

Magyargéc polgármestere hosszú éveken át fáradozott azon, hogy a faluban élők érezzék, a település az övék. Ennek köszönhetően erősödtek a helyi közösségek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában