színes szirmok

2021.07.13. 13:50

Lenyűgöző látvány: saját üvegházban nevelt virágok díszítik Salgótarjánt

Nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy a megyeszékhely közterületei, a terek és a parkok milyen szemet gyönyörködtető virágdíszben pompáznak. Ugyanez igaz a körforgalmakra is. A Salgótarján különböző pontjait díszítő palánták az önkormányzat üvegházában nevelkednek, szorgos kezek munkáját dicséri az ezer színben pompázó város.

Gulyás Edina

Virágállványokból jelenleg negyvenkilenc darab található szerte a városban

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A városi kertészet 1947-ben alakult, akkor még egy magánkézben lévő üvegház államosításával. Később több korszerű üvegházat is építettek – 1970 és 1982 között – azonban a költséges gázfűtés miatt ezeket a kilencvenes évek elején el is bontották, így mára egy üvegház maradt.

– A kertészetben napjainkban elsősorban a város parkjaiba kikerülő egynyári virágokat, valamint ősszel a kétéves árvácskákat neveljük, mindkét esetben közel 20-20 ezer darabot gondozunk – tájékoztatott Tóthné Katona Dóra kertészmérnök, a Salgótarján Foglalkoztatási Nonprofit Kft. virágosításért felelős munkatársa. Arra a kérdésre, hogy különleges növényeket termesztenek-e, a szakember a következő választ adta: – Számunkra minden egyes virág különleges, de botanikai ritkaságokat nem tartunk az elavult üvegház és annak fűtése miatt. Cserjéket, tujákat nem gondozunk, így maradtak a virágok. Három kertészszakember dolgozik a város szebbé tételén, hozzájuk tartozik a körforgalmak rendezése és egyéb felületek virágosítása is. Az ő munkájukat 8–10 közfoglalkoztatott segíti. A közfoglalkoztatásban azonban mára alig maradt olyan szakember, aki a főállású kollégához hasonlóan szívügyének tekintené a fenti feladatot.

Mint mondta, a növények nevelése, gondozása, ültetése, locsolása folyamatosan munkát ad. Év elején, kora tavasszal vetik el a magokat, majd körülbelül hat hét múlva tűzdelik, ezt követően szétpalántázzák őket. Folyamatosan figyelmet fordítanak arra, hogy a virágok egészségi állapota megfelelő legyen. Az ősszel földbe került árvácskák helyére június elején kerülnek az egynyári növények. Az árvácskákat augusztusban vetik el, egy hűtött, sötét helyen. Akkorra kell már virágzó állapotba kerülniük, amikor az egynyáriakat kiszedik, még a fagyok előtt. Az egynyáriak és az árvácska, a tulipán, állandó körforgásban vannak, egymást váltják a város közterein. A járókelők így szinte egész évben gyönyörködhetnek a színes szirmokban.

– Az általunk nevelt palántákat elsősorban a megyeszékhely díszítésére használjuk fel, és ahogyan a jelenlegi helyzet is remekül tükrözi, nincs az a mennyiség, aminek ne találnánk helyet – fogalmazott Tóthé Katona Dóra. – Virágállványokból jelenleg 49 darab található szerte a városban, ezeket szintén a közfoglalkoztatási támogatásból készítettük el. Egy állvány értéke a virágokkal együtt megközelítőleg 230 ezer forint. Elenyésző mennyiségű palántát értékesítünk, ugyanakkor a nagyobb kertészetek előszeretettel veszik át az általunk nevelt növényeket.

A szakember kitért arra is, hogy minden évben készítenek virágkiültetési tervet. Váltogatják a formákat, a színeket, a magasságokat, hogy kialakuljon a kompozíció harmóniája.

Máshogyan kell ugyanis beültetni egy virágládát, ahol a csüngő és álló virágok váltakoznak, és máshogyan a virágágyásokat, ahol a geometriai formák és színek dominálnak elsősorban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában