ellenőrzés

2021.07.07. 13:55

Kisebb hiányosságokat találtak a Nógrád megyei kondiparkokban

Az előírt dokumentációk meglétét, tartalmi megfelelőségét, érvényességét és a kötelezően feltüntetendő jelöléseket ellenőrizték szűkebb hazánk fitneszparkjainál a szakemberek a közelmúltban.

Nagy Orsolya

A szabadtéri sporteszközöknek jó közösségfejlesztő szerepük is van a települések életében

Forrás: Shutterstock

Fotó: Illusztráció

Kondiparkokat vizsgáltak nyolc településen a Nógrád Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi szakügyintézői. Az ellenőrzés Balassagyarmaton, Endrefalván, Szécsényben, Bátonyterenyén, Pásztón, Kazáron, Karancslapujtőn és Salgótarjánban 13 kültéri fitneszparkot érintett.

– A szakemberek az előírt dokumentációk meglétét, tartalmi megfelelőségét, érvényességét, továbbá a kötelezően feltüntetendő jelöléseket ellenőrizték a szórakozási célú sporteszközök, szabadtéri kondiparkokba telepített sport- és kültéri fitneszeszközök esetében – mondta el Szomszéd Tamás, a Nógrád Megyei Kormányhivatal Közlekedési, Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztályának vezetője.

Hozzátette: a kifogásolt 12 kondiparkból 11 esetben egyáltalán nem volt az eszközökön adattábla elhelyezve. Ezek megléte azonban fontos, mert információt adnak arról, hogy a fitnesztárgyakon egy időben hányan tartózkodhatnak s hogy mekkora annak megengedett legnagyobb terhelése.

A szabadtéri sporteszközöknek jó közösségfejlesztő szerepük is van a települések életében
Fotó: Illusztráció / Shutterstock

További öt esetben a megfelelőségi tanúsítvány nem volt megfelelő, jellemzően a lejárat megjelölésének hiánya vagy a fenntartó számára kötelező időszakos ellenőrzés elmulasztása miatt.

A szakember arra is kitért, hogy a fenntartók többsége már pótolta a hiányosságokat, több esetben ezt már az ellenőrzés napján megtették.

Baksa Sándor, Karancslapujtő polgármestere kifejtette, hogy a településen csupán egy kisebb probléma merült fel a kondiparkok esetében, ugyanis el voltak maradva a címkézéssel, de ezt mostanra pótolták.

– Hasznosnak találom ezeket a sporteszközöket, hiszen tartalmas időtöltést kínál a fiatalok számára, akiket fizikálisan is erősít. Ráadásul olyan helyen van, amely viszonylag félreeső és csendes, ugyanakkor mégis a központban helyezkedik el – közölte a polgármester, aki azt tapasztalta, hogy nagyon sok fiatal rendszeresen használja.

Pásztón több napra le kellett zárni a város kondiparkjait. Farkas Attila polgármester elárulta, hogy adattáblák hiánya miatt nem használhatták az eszközöket a településen, de nemrégiben sikerült megoldani a problémát, így a sportolni vágyók előtt az önkormányzat újra megnyitotta a parkokat.

Csóriné Botyánszki Ágnes, Endrefalva polgármestere az ellenőrzéssel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy egy apróbb hiba merült fel, amelyet rögtön javítottak.

– A településünkön egy B típusú kondiparkot telepítettünk, azonban annyira fontosnak tartjuk a mozgást, hogy további eszközöket is vásároltunk még mellé, így minden korosztály számára van sportolási és kikapcsolódási lehetőség – hangsúlyozta a falu vezetője. Hozzátette: sokan szeretik a fitneszparkot, ráadásul nagyon jó közösségfejlesztő szerepe is van.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában