egészség

2021.07.02. 17:34

Jóga Covid után: fontos hatásra hívta fel a figyelmet a tarjáni oktató

Szűkebb hazánkban is egyre többen kedvelik a jógát, amelynek számos pozitív élettani hatása van. Szó Anna oktató minden korosztály számára javasolja ezt a mozgásformát, amely által kiegyensúlyozottabbá válhat az ember.

Nagy Orsolya

Középen Szó Anna oktatja a jógagyakorlatot két tanítványának. Akár már négy-öt alkalom után érezhető pozitív változásokat indíthat el ez a mozgásfajta

Forrás: Beküldött

A salgótarjáni kézműves cukrászdában és családanyaként is helytáll Szó Anna, aki ezeken túlmenően is tevékeny: a közelmúltban jógát kezdett oktatni, s mozgásra buzdítja az embereket.

– Még öt-hat évvel ezelőtt kezdtem járni erre a mozgásformára. A természetgyó­gyászat is érdekelt, végül azonban úgy döntöttem, hogy a jógát választom. Már az első órát nagyon élveztem.

Tetszett, hogy nemcsak a belső szervekre, az izomzatra van hatással, de az elmét is feltölti.

Eleinte jártam az órákra és otthon is gyakoroltam, ahogy a gyerekek mellett az időm engedte. Már ekkor megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy a jövőben oktatni is szeretnék. Végül tavaly adódott lehetőségem arra, hogy elvégezzem az iskolát – mondta Szó Anna. Hozzátette: jelenleg is tanul, ugyanis most mesterképzésre jár, ahol mélyebb szinten is elsajátíthatja a jóga filozófiáját.

A cukrászdában és családanyaként is helytáll Szó Anna | Fotó: Beküldött

A kétgyermekes családanya dinamikus és tradicionális foglalkozásokat is tart. Tapasztalata szerint a fiatalabbak és a pörgős életet élők jobban kedvelik az első mozgásformát, az idősek körében pedig a hagyományos jóga közkedveltebb. Ugyanakkor mindig akadnak kivételek, de minden korosztály számára javasolja, hogy legalább heti két alkalommal jógázzon, hiszen számos pozitív hatása van ennek a mozgásformának. Manapság megyénkben is egyre nagyobb teret nyer a jóga.

Középen Szó Anna oktatja a jógagyakorlatot két tanítványának. Akár már négy-öt alkalom után érezhető pozitív változásokat indíthat el ez a mozgásfajta | Fotó: Beküldött

– Hozzávetőleg négy-öt alkalom után már érezhetők a jóga pozitív tulajdonságai. Feltölti az embert, energetizál, csendesíti az elmét, javul a koncentrációs készség és az egyensúlyérzék, dolgoznak és fejlődnek az izomcsoportok, valamint segít megteremteni a szellem, a test és a lélek egyensúlyát. Sőt, a bőrt feszesebbé teszi, javítja a vérkeringést, stresszoldó, de akár fogyókúraként is alkalmazható – közölte Szó Anna, aki maga is megtapasztalta a felsorolt hatásokat. Elmondása szerint, amióta jógázik, azóta sokkal tudatosabban éli az életét, igyekszik figyelni a testére, az elméjére, és kiegyensúlyozottabbá vált a mindennapokban.

 

A salgótarjáni jógaoktató kiemelte: családja támogatása nélkül nem tudta volna megvalósítani az álmait, ezért nagyon hálás nekik, hiszen mindenben segítik őt. Ma már el sem tudná képzelni az életét jóga nélkül, amely a hivatásává vált. Azzal kapcsolatban, hogy az emberek manapság mennyire figyelnek oda egészségükre, Anna úgy fogalmazott, hogy szerinte a koronavírus valamilyen szinten sokakra pozitívan hatott, és úgy érzi, a pandémia időszaka rámutatott arra, hogy kiemelten fontos az egészségünk.

Ez a járvány egy jel volt: jobban kell figyelni magunkra, és tenni kell azért, hogy egészségesek maradjunk.

A jóga egyébként a betegségből felgyó­gyultaknak is segíthet, hiszen a légzőgyakorlatok harmonizálják és regenerálják az energetikai szinteket és a testet is – hangsúlyozta a családanya, aki a nyáron a Balatonon oktat, valamint a család ottani cukrászdájában is besegít a munkába. A jövőt illetően Anna elmondta, hogy csoportos órákat szeretne majd tartani, valamint workshopokat is szervezne Salgótarjánban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában