vallás

2021.07.08. 16:59

Hat egyházközség hívői vettek részt hálaadó szentmisén Etesen

Az etesi templomot Szent Józsefről nevezték el, így a községben május 1-jén tartják a búcsút. Azonban a járványhelyzet miatt akkor csak a helyi hívők vehettek részt a szertartáson. Az olyankor szokásos megvendégelést elhalasztották, amit a napokban a közös hálaadó szentmise után pótoltak.

Gerhát Karina

Hamarosan modernebbé válik a templombelső, és megtörténik az alap szigetelése is Beküldött fotók

– Tavaly december 8-án, Szűz Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepén hirdette meg a pápa a Szent József-évet. Az etesi templomnak is Jézus nevelőapja a védőszentje. Az ő tiszteletére szentelt esztendőt a helyi hívők mindenekelőtt imádsággal ünneplik meg. Ebben az évben a járványhelyzet miatt csak az etesiek vehettek részt a templombúcsún. Az olyankor szokásos megvendégelést elhalasztottuk. A napokban azonban ezt pótoltuk, így a közös hálaadó szentmise után az etesi egyházközség tagjai minden jelenlévőt vendégül láttak, akinek gulyáslevessel, hurkával és süteménnyel kedveskedtek – mondta el portálunknak Kapás Attila.

A plébános hozzátette: molinót is készítettek, amelyen a templom volt Szent József-oltárképe és -szobra is megtalálható. Ez jól látható helyre van kitéve, amely az ünnepet hirdeti. A közös hálaadó szentmisére a helyieken kívül Karancsaljáról, Ságújfaluból, Karancsságról, Szalmatercsről, illetve Pilinyből is érkeztek szép számmal.

Hamarosan modernebbé válik a templombelső, és megtörténik az alap szigetelése is
Beküldött fotók

– Végre eljött az az idő is, hogy hálát adjunk azért, hogy valahogy sikerült átvészelnünk a koronavírus-járványt. Sok megpróbáltatás, szenvedés, valakiket sajnos tragédia is sújtott, de mégiscsak a Jóisten kegyelméből újra együtt tudunk talán egy szebb világot kezdeni. Ez rajtunk, embereken múlik, hogy ne a régi életünket folytassuk, hanem szebbet teremtsünk – emelte ki Kapás Attila az ünnepi szentmise elején. Hozzátette: fontos, hogy a családok, a falu közössége, illetve a magyar társadalom is meg tudjon újulni.

– Ferenc pápa ezt az esztendőt a családok évének szánta. Talán egy kicsit elgondolkodtató, hiszen nem is olyan rég volt már családok éve, de a Szentatya mégis arra hívja fel a figyelmet, hogy ilyen válság után – ami lassan már két éve tart – meg kell újulnia az életünknek, a családjainknak, és imádkozni is kell mindezért, hiszen a családokban van a jövő. Amelyik társadalomban nincs egy család sem, az elpusztul. Ahol nem tartják értéknek a családot, a gyermekeket, a felnövekvő új generációt nem tudják nevelni, akkor az a társadalom nem marad meg. Ezért fontos az, hogy a legszentebb családra, Jézusra, Szent Józsefre, illetve Szűz Máriára, égi édesanyánkra irányítsuk a figyelmünket – mutatott rá a plébános.

Az egyházközség tagjai minden jelenlévőnek ebéddel kedveskedtek

A 2020. december 8. és a 2021. december 8. közötti időszak Szent József tiszteletére szentelt év. Ez alkalomból a helyi, illetve a környékbeli gyermekeknek rajzversenyt hirdettek, amelyre a beadott műveket a helyi templomban tekinthetik meg az érdeklődők. A legszebb alkotásokért járó díjat szeptemberben, a tanévnyitó szertartáson nyújtja majd át a plébános a csemetéknek.

A hálaadó szentmise végén a jelenlévők közös kis imával kérték a Szentcsalád közbenjárást azért, hogy minden ember élete megújulhasson. Mindezek után pedig a templomkertben együtt fogyasztották el az ebédet a szentmisén részt vevők.

Még ebben a hónapban elkezdődhet a helyi templom felújítása

Mint arról korábban beszámoltunk, Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára áprilisban az egész megyét érintő örömhírt jelentett be: mintegy 700 millió forintból újul meg Nógrád megye közel ötven temploma. Ebben Kapás Attila egyházközségei is érintettek.

– A hozzám tartozó hat település közül négyben hamarosan megkezdődnek a templomfelújítási munkálatok – mondta el lapunknak a plébános. Hozzátette: számára az idei esztendő a meglepetések éve.

– Már januárban elkezdődött azzal, hogy megtudtam, a karancsaljai templom a Modern Városok Program részeként teljes mértékben megújulhat. Április elején pedig személyesen hívott fel Balla Mihály országgyűlési képviselő, hogy a kormány úgy döntött, támogatja az etesi, a pilinyi és a ságújfalui templomok felújítását – emelte ki Kapás Attila. Kifejtette továbbá: Etesen a templombelső válik modernebbé, illetve az alap szigetelése is megtörténik majd. A munkáltok várhatóan július 26-án kezdődnek el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában