áremelkedés

2021.07.31. 06:50

Nógrádi gyümölcsárak: hétszáz forint a szilva kilója, ezer alatt nincs őszibarack

Drasztikus emelkedést tapasztaltak a vásárlók és az eladók is, főként a gyümölcsárak tekintetében. A drágaság miatt sokan idén elhalasztják például a lekvárfőzést, és kevesebb finomságot raknak el a téli időszakra.

Nagy Orsolya

Gazdag a kínálat a salgótarjáni piacon annak ellenére is, hogy az időjárás nem kedvezett a termelőknek

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Nagymértékben megemelkedett gyümölcsárak az elmúlt időszakban, de a zöldségek is drágábbak, mint tavaly.

Ruzsomné Katalin, a salgótarjáni piac egyik árusa elmondta, hogy szinte minden gyümölcsöt érintett a fagykár. Feltehetőleg ez a legfőbb oka annak, hogy így az egekbe szöktek az árak.

– A sárgabarack és az őszibarack is kevés lesz idén, amelyeket így kevesebben vásárolnak a drágaság miatt. Tapasztalatom szerint visszaesett például a lekvárkészítés is, mert az emberek igyekeznek tartalékolni – közölte Ruzsomné Katalin.

Tóth Péter, a megyeszékhelyen lévő városi piac árusa úgy fogalmazott, hogy manapság nagyon nehéz munkaerőt találni a mezőgazdaságban.

– Sajnos a mai fiatalok nem igazán akarnak fizikai munkát végezni. Amennyiben az idős korosztály kihal, akkor nem fogja senki leszedni a termést a földeken, ráadásul ezt a tudást már nem tudják átadni a jövő generációjának. Ez is befolyásolja a magas árakat. Emellett fontos lenne a zöldségek és a gyümölcsök tekintetében lentebb vinni a 27 százalékos áfát. Ez sokat segítene az ágazaton – fejtette ki Tóth Péter.

Erdőtarcsán közmunkaprogram keretében termelnek egészséges finomságokat.

Markó Róbertné, polgármester kiemelte, hogy a szárazság miatt idén nem olyan a termés, mint szerették volna.

– Most már érik a paprika, a cukkini, a lila és vöröshagyma, a paradicsom is. Gyümölcsök közül lett málna, ribizli, és remélhetőleg lesz majd alma, körte és szeder is, de a barack például lefagyott – árulta el a polgármester, aki úgy véli, hogy nagy az igény a friss árura.

Hozzátette: az óvodának adományozzák a legtöbb termést, de elrakni is szoktak télre például paradicsomot, zöldbabot, valamint lecsót is. A salgótarjáni piacon egyébként a sárgabarack kilónkénti ára jelenleg 700–1000 forint körül mozog, az őszibarack szintén 1000 forint, míg a szilva 500–700 forintért kapható. A paprika és a paradicsom 400–500 forintba kerül, egy kilogramm uborka pedig hozzávetőlegesen 500 forint.

Lefagyott a termés egy része, ezért drága minden, és munkás kéz sincs

GAZSI KÁROLYNÉ – Most már egyedül élek, de korábban mindig tettem el télre finomságokat. Készítettem egyebek mellett lekvárt, befőttet, de lecsót is. Bár kertes házban élek, de mivel idős vagyok és egyedül élek, így a boltban és a piacon veszem meg a termékeket. A mai fiatalokat pedig már nem érdekli, hogy legyen télen is savanyúság otthon.

BARAN JÓZSEF – A párommal minden évben rakunk el körte- és szilvabefőttet. Ezenkívül mindig gondoskodunk róla, hogy legyen otthon télen almapaprika és uborka is. Nagyon jók akkor is, ha nincs szezonjuk. Otthon nem termelünk, de sokat járunk a városi piacra friss zöldségért és gyümölcsért, amelyeknek borzalmas, hogy ennyire megemelkedett az áruk.

KOVÁCS BÉLÁNÉ – Mostanában már kevésbé rakok el télre finomságokat, de régen mindig gondoskodtam róla, hogy a hideg időszakban legyen otthon például cseresznye, meggy, de savanyúság és lecsó is. Ráadásul nagyon megemelkedett a zöldségek és a gyümölcsök ára. Sajnos ezt el kell fogadni, mert ugyanúgy muszáj megvenni. Nem lehet mit tenni ellene.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában