biztonságban az időjárással szemben

2021.07.30. 13:57

Fantasztikus meterológiai eszköz védi Nógrádot: így mérsékelhetik a jégkárokat is

Bár a klímaváltozás következtében egyre több a szélsőséges időjárási esemény, kevesebb volt idén a jégveszélyes napok száma a tavalyi évhez képest Nógrádban.

Nagy Orsolya

A salgótarjáni Fekete József a kertjében álló jégkármérséklő generátort tölti fel

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Jégkármérséklő rendszer védi szűkebb hazánkat a jégesőtől, amely 31 talajgenerátorból áll, és 2018. május 1-je óta működik a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara gondozásában.

Szandai József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Nógrád megyei elnöke elmondta, hogy júniusban több helyen alakultak ki szupercellák, heves és jégveszélyes zivatarok az országban.

– Az adott időszak alatt az időjárás 21 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését. Nógrád megyében mindössze egy jégbejelentés érkezett Palotásról, ahol júniusban borsószemméretű jégeső esett. Az idei és a tavalyi meteorológia adatsorok összehasonlítása alapján azonban elmondható, hogy idén júniusban a jégveszélyes napok száma alacsonyabb volt, ennek ellenére sokkal hevesebbek voltak a zivatarok az elmúlt évhez képest – közölte Szandai József.

Hozzátette: a nyár első havában a generátorok országos bekapcsolási időtartama alacsonyabb volt országos szinten, mint tavaly.

Az elnök ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a klímaváltozás következtében egyre gyakoribbak a szélsőséges időjárási események, és ezek kedvezőtlen gazdasági, környezeti, valamint társadalmi hatása is növekszik.

Szandai József kiemelte, hogy a jégkármérséklő rendszer nemcsak a mezőgazdasági termelők, hanem Magyarország teljes lakossága számára kézzelfogható előnyöket hoz, hiszen megvédi egyebek mellett a lakóházakat, a gépkocsikat és a házi kiskertek növényeit is.

Mint mondta, a bizonyítottan hatásos védekezési technológia ezüst-jodid-molekulákat juttat a légkörbe, megakadályozva ezáltal, hogy a viharfelhőkben összetapadjanak a jégkristályok. A létező technológiák egyikével sem lehet azonban teljes mértékben kiküszöbölni a jégesőt. Az viszont garantált, hogy a jégszemcsék mérete kisebb lesz, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le.

Felelősséget vállalnak

Szandai József azt is elmondta lapunknak, hogy a jégkármérséklő rendszer április 15-től egészen szeptember 30-ig üzemel. Szűkebb hazánkban pedig többen is vállalták, hogy udvarukban elhelyezhetik az eszközt. A generátorkezelők egy mobilapplikáción keresztül naponta három időpontban kapnak előrejelzést arról, hogy várható-e riasztás. Amennyiben az Országos Meteorológiai Szolgálat viharjelzést ad ki a területre, az alkalmazás egy riasztó hanggal figyelmezteti a felhasználót. A kezelők pedig vállalták, hogy a riasztást követően húsz percen belül elindítják a talajgenerátorokat, amelyek kezelése nem bonyolult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában