úton

2021.07.28. 13:50

A salgótarjáni tervező művész, egyetemi docens munkáját még Sopronban is csodálják

Mindig jó érzés, ha mód adódik olyasvalakinek az eredményeiről írni, aki nógrádi, aki itt él közöttünk, társunk szűkebb és tágabb környezetünkben. Nem kevésbé örömteli az sem, amikor egy innen elszármazott ember sikere ad témát a cikkhez. Ezúttal számomra az utóbbi lehetőség kínálkozott, minthogy egy friss információ birtokába jutottam a Dunántúlon élő dr. Géczy Nóra egyetemi docens munkásságával, pályaképével összefüggésben.

Csongrády Béla

Dr. Géczy Nóra vezető tervező

Az építész, tervezőművész a Széchenyi István Egyetem Épülettervezési Tanszékén oktat magyar és külföldi hallgatókat. A Design – Tér és formakultúra című gazdag tartalmú, impozáns megjelenésű, részben saját rajzaival, szemléltető ábráival illusztrált kézikönyve 2019-ben jelent meg. A kötet hat fejezetbe tagolva tárgyalja, elemzi a tervezés fogalmát, az etikával, a térrel, a formával és mindenekelőtt az emberrel összefüggő kapcsolatát. Itt is megfogalmazta tevékenységének alapelvét, mondhatni ars poeticáját, amely szerint a design nem csupán kézzelfogható tárgyakról szól, hanem az életminőség megtervezéséről, új szolgáltatások létrehozásáról, a munka- és szabadidő új lehetőségeiről, a korszerű, humánus modern életterek formálásáról. A kötetről recenzió jelent meg a Palócföld 2019/4-es számában.

A tervezőművész gyakorlatilag folyamatosan kutatja Sopronban a történeti faépületek múltját, értékeit. Figyelemre méltó publikációs, előadói és természetesen tervezői munkásságát az elmúlt évek során számos díjjal, elismeréssel méltatták.

Mint a fentiek is jelzik, Géczy Nóra személyében már eleddig is kifejezetten sikeresnek tekinthető szakembert tart nyilván az építészet, a művészettel összefonódó tervezőmunka világa. Az ehhez szükséges – a tehetségen kívül – műveltségét, tudását Salgótarjánban volt módja megalapozni.

1977-ben a nógrádi megyeszékhelyen látta meg a napvilágot. Értelmiségi családban, kreatív szellemiségű légkörben nőtt fel: édesanyja Mészáros Erzsébet textilművész – egyik fő műve a Váczi Gyula Művészeti Iskola aulájába kapott elhelyezést – másik felmenője dr. Géczy Imre sebész-urológus főorvos, a megyei, illetve a balassagyarmati kórházban praktizált évtizedeken át. Leányuk a Bolyai János Gimnáziumban érettségizett, diplomáját 2001-ben Sopronban, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetében vehette kézhez. Záródolgozata témáját a fertődi Esterházy-kastély lovardájának helyreállítása képezte. Ezért nemzetközi diplomadíjat kapott.

Dr. Géczy Nóra vezető tervező

A közelmúltban egy újabb – harmadik – fejezete zárult le egy bizonyos alkotókorszakának, amely részben a vasútépítészettel, másrészt oktatói munkájával függ össze. Az egyik előzmény a GYSEV és a győri egyetem közötti együttműködés eredményeként 2016-ban megvalósult utascentrum volt a soproni állomáson. A második közös projekt az építészhallgatókkal a vasúti személyszállítás jövőjére vonatkozó víziók, innovatív tervek készítése volt. E designkoncepciók első díjat nyertek.

Emberközpontú, komfortos és látnivalókkal is teli a szombathelyi vasútállomás új tere
Fotó: Beküldött

Ezután tervezték 2020-ban – volt és jelenlegi hallgatójával, Födelmesi Tamással és Berbik Ferenccel – az idén kivitelezett, a közelmúltban átadott szombathelyi pályaudvar központi épületével 21. századi módon harmonizáló, funkciójában sokrétű – többek között történeti kiállítást, gyermekfoglalkoztatókat, jegyértékesítési és ajándékvásárlási helyeket magában foglaló – hangulatos, emberléptékű, száz négyzetméternyi utasterét. Ezzel sokat gazdagodott e nagy hagyományú vasúti csomópont városképet is gazdagító épületének értéke.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában