környezetvédelem

2021.06.12. 10:03

Újra gyűlnek a szeméthegyek Nógrádban, hiába a szelektív hulladékgyűjtés

Sokan nem rendeltetésszerűen használják a szelektív kukákat. Több megyei önkormányzat megelégelte, most tenni fognak ellene.

Nool

szelektív hulladék szécsény

Forrás: facebook.hu

Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, megkétszereződött az elmúlt három évben a megyénkben visszagyűjtött szelektív hulladék aránya. Rengeteg helyen már nem is kell felkeresni a szelektív gyűjtőszigeteket, hiszen a VGÜ munkatársai kéthetente házhoz mennek a szétválogatott szemétért. Sok településen azonban gyakori gond, hogy a kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő szigeteket egyesek nem rendeltetésszerűen használják.

Szuha önkormányzata a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalon tettek közzé fényképeket a szelektív gyűjtők körüli hihetetlen szeméthegyről.

- Áldatlan állapotok alakulnak ki a szelektív hulladékgyűjtő hely körül. Nem arra, és nem úgy használják sokan a konténereket, amiért kihelyezésre kerültek. /„ SZELEKTÍV HULLADÉK GYŰJTÉS”/ Amennyiben ez a tarthatatlan állapot nem változik meg, a használók által pozitív irányba, meg kell szüntetnünk a gyűjtőhelyet. Településünk közepén nem fogunk szemétlerakót fenntartani. Kérek mindenkit a felelős hozzáállásra. Bárki megszólíthatja a renitenseket, nem kell a polgármesterre várni – írtak a bejegyzéshez.

Szécsény hivatlos Facebook oldalán pedig egy egy bejegyzéset tettek közzé, miszerint a piac mellett kihelyezett szelektív konténereket sokan nem rendeltetésszerűen használják. Ez azonban több szempontból is veszélyes. Egyrészt növeli a városi szeméthelyet, másrészt az ömleszetve gyűjtött hulladékot nem lehet szelektív gyűjtés keretében elszállítani. A város vezetősége ezért új szabályozást vezet be:

- A város szelektív hulladékgyűjtője a Városi Piac területén található. A szelektív-konténereket néhányan nem rendeltetésszerűen használják, megsértve ezzel a jogos társadalmi igényt arra, hogy tudatosan tegyünk környezetünkért. A szelektív hulladékgyűjtőbe(re) vagy amellé helyeznek vegyes háztartási hulladékot. A hulladék különválogatva újrahasznosítható, vegyesen ömlesztve azonban növeli a szeméthegyet. Amennyiben a szelektív gyűjtőtartályok nem az előírás szerinti anyagot, hulladékot tartalmazzák, úgy nem lehet szelektív gyűjtés keretében elszállítani. Önkormányzatunk a továbbiakban szabályozni fogja a szelektív hulladék-kezelést a piacon. Július 1-től csak ellenőrzött keretek között, piaci nyitvatartási időben lehet elhelyezni a kiválogatott hulladékot a szelektív gyűjtőedényekbe, hétköznapokon 6-tól 16 óráig, szombaton pedig délig – írják a posztban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában