emlékezés

2021.06.06. 16:43

Trianoni emlékművet és díszparkot is avattak Legénden

Díszparkot és trianoni emlékművet avattak a községben szombaton.

Lászlók Judit

Az ünnepélyes átadó istentisztelettel vette kezdetét az evangélikus templomban. A zászlóforgatók bevonulását és bemutatóját követték a beszédek. Tunkel Tamás, Legénd polgármestere, a Vitézi Rend Kelet-magyarországi törzskapitánya elmondta, hogy az emlékmű már tavaly megépült, azonban a koronavírus járvány miatt a méltó ünnepi avatására csak most kerülhetett sor.

– Az emlékmű, amely kizárólag a Vitézi Rend tagjainak adományaiból épült, nem csak esztétikailag szép, hanem üzenete is egyedülálló a maga nemében. Egyrészt emlékeztet nemzetünk legnagyobb tragédiájára, a történelmi Magyarországot szétdaraboló trianoni békediktátum aláírására. Másrészt emléket állít az 1920. szeptember 25-én alapított Vitézi Rendnek, amelynek első vitézeit száz éve 1921. május 22-én avatták a budai királyi várkápolnában – mondta Tunkel Tamás.

A polgármester továbbá köszönetet mondott a Vitézi Rend tagjainak, azért, hogy önzetlen anyagi támogatásuk által megépülhetett ez az alkotás és a községük ékességévé válhatott. Emellett kiemelte, hogy a vitézek emlékművének megálmodója, vitéz Horváth Csaba széki cenzor törzskapitány volt, aki rengeteg alkalommal járt a településen, azért, hogy minél kiválóbb munkát végezhessen.

Fotó: Beküldött

A rendezvényen beszédet mondott még vitéz Habsburg-Lotharingiai József Károly, magyar királyi herceg, a Vitézi Rend főkapitánya, Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete megbízott főigazgatója, valamint vitéz Horváth Csaba építészmérnök, a Vitézi Rend széki törzskapitánya, aki egyben az emlékmű tervezője. Ezt követően átadták a Vitézi Rend kitüntetéseit és kinevezéseit. Az emlékmű megáldása után pedig elültették a Remény-fáját a díszparkban.

Elültették a Remény-fáját
Fotó: Beküldött

Elkészült a díszpark

Tunkel Tamás, Legénd polgármestere az eseményen elmondta, hogy egy másik projekt is megvalósult tavaly az óvoda és az egészségház közti üres ingatlanon.

– Sikeres pályázatunk révén, Leader forrásból hárommillió forintot nyert el a Legéndi Településfejlesztő és Hagyományőrző Egyesület, hogy önkormányzatunkkal karöltve egy szép díszparkot hozzon létre ezen a helyen. Szemánné Papp Éva, az egyesület elnöke folyamatosan közreműködött a pályázat megvalósításában. A huszonnyolc különböző fajta dísznövényből álló parkot Kovács Béla, kertészmérnök tervezte és építette meg – mondta Tunkel Tamás.

 

Címkék#trianon

Ezek is érdekelhetik