verseny

2021.06.02. 14:33

Szorobánversenyen mérették meg magukat dorogházai diákok

A napokban tartották meg az országos szoro­bán­versenyt, amelyet idén a pandémia miatt a hagyományoktól eltérően nem a fővárosban, hanem azokban az intézményekben rendeztek meg, amelynek tanulói bejutottak a döntőbe.

G. E.

Egyéni és osztályszinten is pozitív hatású a módszer

Forrás: Beküldött fotó

Így az Aba Sámuel Általános Iskola Móra Ferenc Tagintézményében is megtartották a megmérettetést, amelyre az iskolából hat tanuló jutott be a területi versenyeken bizonyított tudásuk alapján. A szorobán egy Japánból származó számolóeszköz. Használata megkönnyíti a matematikai feladatok gyakorlását, képszerűvé teszi a számok ábrázolását és a műveletek elvégzését. Az eszköz alkalmazása egyéni, kiscsoportos, de akár osztályszinten is képes jelentős pozitív hatást előidézni.

– Iskolánkban a szorobán használata évtizedes múltra tekint vissza. Kovács Nándorné, immár nyugdíjas tanítónk kezdte oktatni a használatát szakkörökön. Tudását nemcsak a tanulóinak, hanem kollégáinak is átadta – tájékoztatott Szűcsné Bakos Mónika, az intézmény pedagógusa, aki napjainkban vezeti be a diákokat az eszköz rejtelmeibe, Kisné Nagy Ivettel közösen. – Tanulóink minden évben területi és országos versenyeken is kiemelkedő sikereket érnek el.

Mint mondta, az országos döntőben három nyolcadikos, egy ötödikes és két harmadik osztályos tanuló bizonyította tudását. A feladatlapokat aznap kapták meg az intézmények, és rögtön javították is azokat. Az eseményre Kovács Nándornét is meghívták, aki szakértelmével és hozzáértésével segítette a lebonyolítást és a lapok kijavítását.

– Nagyon ügyesen vették az akadályt a gyerekek, úgy vélem, hogy igen nehezek voltak az idei döntő feladatai – fogalmazott Szűcsné Bakos Mónika, aki azt is elmondta: – Négy egységből állt a verseny: az első tíz percben 30 példát kellett megoldaniuk a tanulóknak, majd tíz perc alatt szintén 30 példát az eszköz segítségével. Ugyancsak tíz perc állt a gondolkodtató feladatok megoldására, végül öt perc alatt 15 szorzást vagy osztást kellett elvégezni. Diákjaink közül az ötödik osztályos Kiss Adél végzett az első helyen, az országos mezőnyben pedig a negyedik helyet szerezte meg. Azonban minden gyerek elismerésre méltó eredménnyel zárta a versenyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában