új aromák

2021.06.11. 06:55

Különleges alapanyagból készül a nógrádi pálinkafőző szíverősítője

A szakemberek szerint az eperből készült pálinka lágy, de mégis karakteres ízvilágot nyújt a fogyasztónak. E gyümölcsnek éppen itt a szezonja, mégsem viszik túl gyakran a nógrádi főzdékbe. Jóval jellemzőbb, hogy a más, tavalyi alapanyagokból eltett cefrét főzetik az emberek.

Fodor Orsolya

Balázs Attila (képünkön) szerint manapság egyre nagyobb az igény az eperpálinkára, bár az ára borsos

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Gyakran emlegetett mondás, hogy amiből lekvárt lehet készíteni, abból pálinkát is. Ez alól az eper sem kivétel, mégis inkább a dunsztosüvegbe kerül ez a finomság. Dzsemként még az apró magok olajossága sem befolyásolja a befőzést.

A Márkházi Pálinkafőzde már egy évtizede készíti a különböző nedűket szűkebb hazánk keleti részén. Zajtai Gábor, a főzde üzemvezetője állítja, hogy a jó párlat titka – a minőségi alapanyagokon túl – a gyümölcsök feldolgozása és a lepárlás. Innen indul a végeredményt befolyásoló folyamatlánc, amibe a hozzá adott adalékok – élesztők, pektinbontók – mellett például a cefrézés, illetve a lepárlás is beletartozik.

– Ritkán fordul elő, hogy a bérfőzésnél valaki eperből készíttet pálinkát. Tudni kell, hogy kifejezetten jellegzetes illata és lágy íze van egy ilyen nedűnek. Részben az ára miatt, elvétve kerül a főzdékbe ez a gyümölcs: hozzávetőleg hússzor többe kerül, mint az alma. Sokat számít az is, hogy az eper kihozatala alacsonyabb – száz kilogrammból öt-hat liter várható –, mint például az almáé, vagyis több kell belőle ugyanazon mennyiségű pálinka eléréséhez – fogalmazott Zajtai Gábor.

A szakember arra is kitért, hogy most jellemzően a tavalyi cefrét viszik az emberek a főzdékbe, ami leginkább almából, körtéből és vegyes gyümölcsökből áll. Az idei termés a legjobb esetben is csak néhány hete lehet még a hordókban. A megfelelően kezelt és tárolt cefre nem megy tönkre még hosszú hónapok alatt sem. Hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a légmentes zárás, a hűvös helyen való tárolás, és az is, hogy ne fagyjon meg a hordó tartalma.

– Manapság sokkal kedveltebb lett a szőlőből készült párlat, mint tíz évvel ezelőtt. A piac fejlődésével bővült a kínálat, az örökös toplista élén viszont még mindig megtalálhatjuk a barackot, a szilvát és a körtét – fejtette ki Zajtai Gábor.

Évek óta főzik a nedűt szamócából

Pásztón már évek óta főznek eperből pálinkát, amely iránt egyre többen érdeklődnek. Balázs Attila, a pásztói Rézkatlanos Pálinka Kft. főzőmestere elmondta: régóta készítenek eperből röviditalt, amely ritkaságnak számít és nem is foglalkoznak vele sokan. – A járvány lecsengésével újraindult a forgalom és egyre nagyobb az igény a pálinkára, így az eperből készültre is. Ugyanakkor az ára duplája a hagyományos gyümölcsökkel szemben – közölte Balázs Attila. Hozzátette: maga az eper is jóval drágább, valamint kicsi a cukortartalma, így a kihozatala is kevesebb. Emellett nagyobb odafigyeléssel kell becefrézni, ugyanis könnyen elillan az alkohol belőle.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában