gazdaság

2021.06.14. 09:30

Helyben termelik a zöldségeket és gyümölcsöket a dorogházai főzőkonyhára

Jó minőségű, friss, helyi, vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket használnak a dorogházai főzőkonyhán. A közmunkaprogram keretében ugyanis mezőgazdasági tevékenységet folytatnak a településen: gyümölcsöst gondoznak, kerteket művelnek és fóliasátrakban dolgoznak a programban résztvevők.

Gulyás Edina

A földeken szinte minden megtalálható, amit egy általános konyhakertben termelnek A szerző felvételei

A faluban 2014 óta működik közmunkaprogram, kezdetben több embernek, mintegy 25 helyinek biztosított megélhetést. Azonban az elmúlt években sokaknak sikerült elhelyezkedni a munkaerőpiacon, így mára tizenöten tevékenykednek a programban.

– A kezdetek óta folyamatosan részt veszünk a mezőgazdasági közmunkaprogramban. Három fóliasátorban termesztünk zöldségeket, a helyiek tulajdonában lévő kertek közül is többet gondozunk, önkormányzati területeken pedig három gyümölcsöst telepítettünk az elmúlt években – tájékoztatott Kővári Lászlóné polgármester, aki azt is elmondta: – A szilva, alma és körtefák lassan termővé válnak, tavaly már szüreteltünk róluk.

Korán reggel dolgoznak, mert a sátrak alatt nagy a meleg napközben
Fotó: Gulyás Edina / NMH

Mint mondta, a földeken szinte minden megtalálható, ami egy általános konyhakertben: termelnek egyebek mellett uborkát, zöldbabot, céklát, hagymát, burgonyát, karalábét és borsót is. A fóliasátrakban pedig elsősorban paradicsomot és paprikát. A zöldségek és a gyümölcsök is az önkormányzat konyhájára kerülnek. Itt készül az ebéd az óvodásoknak, az ide járó általános iskolásoknak és a szociális étkezésben részt vevőknek is. Így mindig jó minőségű, friss és helyben termelt alapanyagokból dolgoznak. Amit nem használnak fel, azt befőzik vagy lefagyasztják a konyhai dolgozók.

– Korábban, amikor még kevesebb ebéd készült, szinte teljes egészében a közmunkaprogramban termelt növényekkel fedeztük a főzőkonyha szükségleteit. Azonban napjainkra bővült az étkezésben részt vevők száma, a szomszédos települést is innen látjuk el, így már nem elegendő a helyi alapanyag – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: – Azonban a mezőgazdasági program nem csak anyagi segítséget jelent az önkormányzatnak. A mai világban rendkívül fontos, hogy vegyszermentes, helyi áru kerül a konyhára, ezáltal az intézményeinkbe járó gyerekek és a helybéliek tányérjára is. Mindezek mellett az sem utolsó szempont, hogy hasznos és értelmes elfoglaltságot tudunk biztosítani a közmunkásoknak.

Jó, hogy vegyszermentes, helyi áru kerül az asztalra
Fotó: Gulyás Edina / NMH

Kővári Lászlóné a további tervekről szólva elmondta: a faluban egy önkormányzati tulajdonban lévő épületben feldolgozóüzemet alakítanak ki. Itt egyebek mellett különféle lekvárok és aszalt gyümölcsök is készülhetnek a helyben termett gyümölcsökből. A zöldségekből pedig savanyúságot, lecsót is készítenek majd. Az elképzelések szerint értékesítik az itt előállított termékeket. A fagyasztókamra már a helyén van, az előírásoknak megfelelően alakítják ki a különböző helyiségeket, a munkálatok nemsokára elkészülnek. A közmunkaprogramnak hála, már most is sokféle eszközzel rendelkeznek, van aszaló- és aprítógép, mosogatók, fazekak, asztalok és csomagoló is.

– Bízom abban, hogy a jelenlegi önkormányzati ciklusban megvalósul a feldolgozóüzem, ami újabb munkahelyeket biztosít majd a településen – zárta szavait a polgármester.

A földeken szinte minden megtalálható, amit egy általános konyhakertben termelnek
A szerző felvételei

Hajnalban és hétvégén is locsolni kell a palántákat a fóliasátrakban

A mezőgazdasági munka sikerét nagyban befolyásolja az időjárás is. Kővári Lászlóné elmondta: idén szépen kikeltek a zöldségek. A polgármesteri hivatalhoz közeli kertben kapálnak az asszonyok, a gyomot, füvet távolítják el a sorok közül. A borsó virágzik, a burgonya és a hagyma is szépen fejlődik. A három fóliasátorban a paprika és a paradicsomtöveken már megjelentek az apró termések. Az itt tevékenykedők kora reggel és késő délután végzik a szükséges munkákat, mert a nagy melegben nem lehet megmaradni a sátrak alatt. A locsolás természetesen hétvégente is feladatot ad.

– Szeretem ezt a munkát. Reggel fél hatra itt vagyunk, kötözzük a növényeket és locsolunk. Ugyanezt este is meg kell csinálni – mondja Zakorné Beregi Emese, aki arról is beszámol:

– Otthon is nagy kertet gondozok, és állatokat is tartok. Van tyúk, disznó és birka is az ólban.

A fóliasátrak mellett már pirosan bólogatnak az eperültetvényben az érett szemek. A finomságot folyamatosan leszedik, és a helyi óvodások csemegézhetnek az édes gyümölcsből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában