Nemzetegyesítő küldetés

2021.06.05. 19:45

Bér adott otthont az ötödik Palóc Fesztiválnak

Tradicionális palóc ételek, kézműves vásár, zenés és táncos műsorok, valamint betyár hangulat várta a kikapcsolódni vágyókat az idei ötödik Palóc Fesztiválon és harmadik Palócföldi betyár találkozón, amelynek Bér adott otthont.

Nagy Orsolya

A palóc gasztronómiába és a betyárok életébe is bepillantást nyerhettek az érdeklődők szombaton, a Béren megrendezett fesztiválon.

A rendezvényen Harrach Péter, kormánypárti országgyűlési képviselő, a KDNP korábbi frakcióvezetője kiemelte a közösség fontosságát, a nemzeti összetartozást és azt, hogy végre maszk nélkül is találkozhatnak egymással az emberek és felszabadulhatnak az elmúlt hónapok nyomasztó súlyától.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke úgy fogalmazott, hogy nagy szükség van ezekre a rendezvényekre, amelyek a közösségek összetartó erejét hivatottak erősíteni és megőrizni. Palócföldön pedig méltán büszkék lehetnek egyebek mellett a gasztronómiára, a történelemre, de a természeti környezetre is.

Maczó László, polgármester kitért arra is, hogy az ünneplés mellett nem szabad megfeledkezni a nemzet gyászáról, Trianonról sem.

– A palócfesztivál az összetartozást erősíti, és nemzetegyesítő küldetése van. Az idei évben mintegy húsz település készített valamilyen hagyományos ételt, amelyekből több mint nyolcvan félét kóstolhattak meg az érdeklődők, így például gancát, krumplis laskát, palócgulyást, pampuskát, de molnárkalácsot is – közölte a polgármester.

A tradicionális palóc gasztronómia mellett az érdeklődők a betyárok életébe is bepillantást nyerhettek, akik az ország számos pontjáról érkeztek Bérre.

Ágh Zsuzsanna, férjével Bodó Jánossal közösen álmodta meg és váltotta valóra a találkozót még három évvel ezelőtt.

Mint mondta, az idelátogató betyárok mindegyikét elvarázsolta a település szépsége. A Pásztortűz Hagyományéltető Egyesülettel és a találkozóval pedig céljuk, hogy az összes értéket, amelyeket a betyárok hordoznak, átadják az embereknek.

A béri fesztiválra több település is finomságokkal készült.

Erdőtarcsáról az Ízőrző klub tagjai több mint tízféle étellel kedveskedtek a látogatóknak, és már a rendezvény előtt egy héttel megkezdték a felkészülést. Egyebek mellett fánkot, vaddisznópörköltet, gofrit, valamint rántott húst készítettek.

Markó Róbertné, polgármester úgy véli, hogy nélkülözhetetlenek a közösségépítő események, ahol gyönyörű környezetben gazdagodhatnak az emberek élményekkel, főleg most, hogy az elmúlt időszakban, mindenki el volt zárva egymástól a járvány miatt.

Bodrogi István, Pásztó alpolgármestere elárulta, hogy örömmel vettek részt a fesztiválon az önkormányzat munkatársaival, akik egyébként is szívesen csatlakoznak bármilyen társadalmi és közösségi munkához.

Az alpolgármester kifejtette: fontosak az ilyen jellegű rendezvények, ahol nagyon sokféle ember találkozhat egymással, akiknek egyébként máskor nem igazán van erre lehetőségük. Ráadásul a palóc fesztivál mindig nagyon jó hangulatban telik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában