veszély

2021.06.29. 07:18

Anyamedvét láttak két boccsal Nógrádban – egymást érik a bejelentések

Több új bejelentés is érkezett, miszerint egy anyamedvét véltek látni, ezúttal két boccsal együtt.

Nool

Anyamedvét láttak egy boccsal

Forrás: shutterstock

A Nógrád megyei medvefigyelő közösségi oldal szerint ismét medvét véltek látni Karancsságon, Etesen és Karancsalján is. A tájékoztatások szerint ezúttal egy anyamedvét láttak bocsaival együtt.

- Nem tudtak képet csinálni és nyom sincs a száraz idő miatt , de az elmúlt 2 hétben mind három településről jönnek a bejelentések és mind egybehangzó! Nem mondjuk, hogy van medve, de mindenkit óvatosságra és a szabályok betartására kérünk az érintett területen – olvasható a bejegyzésben.

Az elmúlt időszakban folyamatosan észleltek medvéket Nógrád megyében. Ahogyan arról korábban is beszámoltunk, Erdőkövesd határában a Sütő völgyben medve lábnyomaira bukkantak május végén, de korábban írtunk arról is, hogy egy Nógrád megyei víztározónál horgászok láttak medvét, pár hete pedig újabb nyomokra bukkantak Diósjenőn és a megyehatáron is. Előtte pedig egy anyamedvét és bocsát vélték látni Alsópetény határában, a Prónay-kilátó környékén.

De Bátonyterenye környékén például már folyamatossá váltak a medveészlelések. Erre Letovai Zoltán, a város alpolgármestere " target="_blank" rel="noopener noreferrer">közösségi oldalán hívta fel a város lakóinak figyelmét arra, hogy az elmúlt egy évben tíz olyan esetről is tud, hogy a környéken medvét észleltek. A felsorolásból kiderül, hogy Mátraverebélyben, Kányáson, Szúpatakon, Bükkvölgyben, Csentén, Maconkán és a Szilason is találtak már az állatra utaló nyomot, vagy esetleg látták is a medvét.

Az anyamedvék különösen veszélyesek lehetnek

A bocsokat az anyamedvék fokozottan védik minden valós vagy vélt veszélytől.

- A fiatalok legalább a második tavaszig anyjukkal maradnak, de a legtöbbször 3–4 évig együtt élnek. A hím medvék nem vesznek részt az utódok gondozásában, sőt, kifejezetten veszélyeztetik azokat. A nőstény csak akkor lesz újra fogamzóképes, ha a kölykei elhagyják vagy idő előtt elpusztulnak; ez magyarázza a hímek gyilkos szándékait. Nem csoda, hogy az anyamedve rendkívül agresszíven lép fel minden vélt és valós támadóval szemben (ilyenkor különösen veszélyes lehet az emberre is) – írja a Wikipédia. Ez komoly veszélyt jelenthet az emberekre, hiszen az anyamedve akár meg is támadhatja a kirándulókat.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában