enyhítés

2021.05.25. 20:32

Maszkban vagy anélkül? – Így reagáltak Salgótarjánban az enyhítésekre

Van, aki továbbra is hordja, azonban sokan elfelejtik, hogy az üzletekben és a tömegközlekedésen még mindig kötelező. Utánajártunk az enyhítéseket követően mennyire változtak a maszkviselési szokások a megyeszékhelyen.

Nool

wsfe

Forrás: Nool

Fotó: K. K.

Hosszú hónapok után végre fellélegezhetünk, szabadon járhatunk-kelhetünk, a maszk is lekerült, amit akár hétvégén egy tánccal is megünnepelhetünk. Az oltásnak köszönhetően ugyanis szombattól feloldották a járványügyi korlátozások nagy részét, többek között eltörölték a közterületi maszkviselést, a kijárási tilalmat, és újra lehetnek zenés-táncos rendezvények is.

Hétfő délelőtt tettünk egy kisebb kört a városban, miközben azt tapasztaltuk néhány járókelő annak ellenére is hordja a maszkot, hogy közterületeken nem kötelező. A maszkot hordók zömében idősek voltak, akik kérdésünkre azzal érveltek, hogy az óvatosság miatt veszik fel a védőeszközt. Emellett volt, aki csak megszokásból és olyan is, aki csak azért viselte, hogy ne felejtse el felvenni mielőtt bemegy az üzletbe.

Sokan az enyhítések ellenére is viselték a maszkot a belvárosban
Fotó: K. K. / Nool

Szétnéztünk a boltokban is, ahol a dolgozók és a vásárlók többsége viselte a védőeszközt. Ehhez azonban érdemes hozzátenni, hogy nem mindenki szabályosan. Az üzletekben bőven találkoztunk olyannal, aki az orra alá csúsztatta, valamint olyannal is, akinek inkább az állát díszítette vásárlás közben.

Az egyik üzletben a biztonsági őrnél arról érdeklődtünk: az enyhítések óta több-e a szabályszegő. Elmondta, hogy a korlátozások feloldása miatt sokan elfelejtik, hogy zárt térben még mindig kötelező maszkot viselni, így sokakra rá kell szólni, hogy tartsák be a szabályokat, de a többség még mindig szabálykövető. Hozzátette: a kilátszódó orrból egyszer-kétszer adódtak már problémák, előfordul, hogy erre a vásárolók is figyelmeztetik egymást.

A tömegközlekedési eszközökön hasonló a helyzet. A többség itt ugyancsak betartja a szabályokat, azonban bőven akadnak renitensek. Egy fiatalember miatt például hosszú perceket időzött a megállóban az egyik helyi járat, az utas ugyanis fedetlen arccal próbált felszállni a buszra – mesélte portálunknak az egyik salgótarjáni helyi járat sofőrje. Hozzátette: az utas végül megértette, hogy maszk nélkül nem szállhat fel a buszra, de próbálkozók mindig akadnak.

Ötmillió beoltott után ezek az enyhítések lépnek életbe:

  • Egyes kivételekkel vége a kijárási tilalomnak, a közterületi maszkviselésnek és a távolságtartásnak
  • Megszűnik az éjfél és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom
  • Véget ért az este 11 órás zárási kötelezettség az üzletek, a vendéglátóüzletek és a szabadidős létesítmények esetében
  • A települések belterületén nem lesz kötelező a maszkviselés, s a 10 ezer fő feletti településeken sem szabályozhatják külön a polgármesterek a közterületi maszkhasználatot
  • A közterületen megszűnik a másfél méteres távolságtartási szabály is, valamint az egyéni és csapatsportolásra vonatkozó valamennyi korlátozás.
  • https://www.nool.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-nograd-megyeiek-tobbsege-orul-a-korlatozasok-enyhitesenek-3995167/

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában