ritka mesterség

2021.05.04. 16:11

Hagyományőrzés: családi örökségét viszi tovább a vanyarci tojáspatkoló

Hodnik Boglárka tavaly elhunyt édesanyja, Ferenczi Éva Mária mellett sajátította el a tojáspatkolást.

Szenográdi Ferenc

Hodnik Boglárka szerint a műfaj messzebbre mutat

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

– Édesanyám 30 évvel ezelőtt tanulta az alapokat egy idős kovácsmestertől. A munkához szükséges eszközöket édesapám készítette, tehát szüleim közös munkájának köszönhetem, hogy gyerekkorom óta ismerem a tojáspatkolást. Amikor megismerkedtünk a módjával, szűkös irodalmával, még sok mindent nem tudtunk róla. Eleinte a technikai tudás elsajátítása és finomítása volt a cél. Azon voltunk, hogy a mennyiség helyett inkább a formai egyensúly kapjon nagyobb szerepet. A harmonikus egység megteremtése volt a célunk – idézte fel Boglárka.

Kitért arra is, hogy ez a munka kivételes kézügyességet, koncentrációt, nyugalmat, kreativitást, egyfajta ösztönös tehetséget követel. Minden apróságra saját maguknak kellett rájönniük, így a tojáspatkolás egyre inkább része lett az életüknek. Szólt arról, hogy a tojáspatkolás szakrális jelentéssel bír, csakúgy mint a képekkel írott hímes tojás.

Hodnik Boglárka szerint a műfaj messzebbre mutat
Fotó: H. Cs. / NMH

– Meglátásom szerint más művészeti ágakhoz hasonlóan ez a műfaj is több, messzebbre mutathat, mint pusztán egyéni elképzeléseink vagy kézügyességünk öncélú mutogatása egy dísztárgyban. Mesterség, ami valójában nincs, és mégis az. A patkolt tojás szakrális jelentéstartalommal bír. Ha tovább kutatunk a kevésbé ismert eredete után, a közelmúltbeli, már jelentőségét vesztett felületes kézműveskedés szintjén túljutva, őseink tágabb valóságához kapcsolódhatunk – fejtette ki véleményét.

Utalt rá, hogy közel 20 éve költöztek Budapestről Vanyarcra, ahol jobb lehetőség adódott arra, hogy jobban elmélyüljenek a régmúltban gyökerező ritka mesterségben és maguk is folyamatosan fejlődjenek. Így idővel a hagyományos tojáspatkolás mellett egyre inkább különböző, saját fejlesztésű technikát honosítottak meg, s egyedi munkák kerültek ki a kezeik alól. Nem volt tudatos, mégis az életük része lett, sok öröm és tartalmas ismeret forrása. Nem a megélhetésüket szolgája a tojáspatkolás, hanem a boldogságot, az alkotás örömét jelenti számukra.

Szép, díszes patkolt tojásaikat már sok helyen láthatták, Vanyarcon két állandó kiállítási helyen is megtekinthetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában