örömhír

2021.05.25. 07:30

Évről-évre egyre több fecske tér haza Nógrádba

Mint ismert, évek óta folyamatosan csökken a fecskék száma hazánkban, ezért fontos, hogy megvédjük őket.

L. J.

Fészkét építi egy füsti fecske. A Magyar Madártani Egyesület közlése szerint április és május kiemelt fecskevédelmi idõszak, amelyben a lakosságnak óriási szerepe és felelőssége van. A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építõ fecskék állománycsökkenésének megállítása, megfordítása a meglévõ természetes fészkek és telepek fokozott védelmével - a fészekleverések hatósági bejelentésével -, valamint az ezek mellé kihelyezett mûfészkek, sárgyûjtõhelyek létesítésével érhetõ el

Forrás: MTVA

Fotó: Komka Péter

Bárányné Nedeliczki Zsuzsa és férje, Bárány Barnabás, évek óta gondoskodnak ezekről a madarakról és már hat éve figyelhetik örömmel a tavaszonként visszatérő fecskék fészkeit a családi házuk ereszei alatt.

– Idén a szokásosnál később érkeztek és nem is egyszerre, hanem inkább fokozatosan. Jelenleg olyan kétszáz körüli lehet a számuk, ugyanis minden fészeknek van lakója – mondta el portálunknak Bárányné Nedeliczki Zsuzsa. Hozzátette: – Megfigyeltük, hogy évről évre egyre többen térnek vissza hozzánk. Ez talán abban látszik meg a legjobban, hogy a meglévő fészkekhez még hozzáépítenek.

A varsányi család szerint ezek a madarak, azért szeretik náluk tölteni a nyarat, mert a tető alatti rész nagyon védett. Emellett csönd van, a kutyáik is békén hagyják őket, valamint folyamatosan helyeznek ki vizet nekik.

– Tudják, hogy nálunk nyugalomban élhetnek. A hozzánk való ragaszkodásukat elég jól bizonyította, amikor a napokban az egyik fészekből elűzték a télen oda beköltöző verebet – mondta Bárányné Nedeliczki Zsuzsa, aki a nagy létszámú csicsergők utáni takarítást úgy könnyítette meg, hogy a férjével egy állványt szereltek fel az eresz alá. A nem mindennapi törődésért cserébe pedig a fecskék gondoskodnak arról, hogy a legyek és a szúnyogok ne idegesítsék a lakókat nyáron.

A Bárányné Nedeliczki Zsuzsa kitért arra is, hogy az égi vándorok reggel hét, illetve délután három óra környékén a legaktívabbak. Ezen alkalmakkor sikerült megfigyelniük, hogy néhány fecskepárnak már kicsinyei is születtek. Így remélik, hogy jövőre már velük együtt fognak visszatérni a varsányi portára.

Címkék#fecske

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában