zöld ünnep

2021.05.10. 09:23

A fákat és a madarakat ünnepeljük május 10-én

Magyarországon már 1906 óta – hosszabb-rövidebb kihagyásokkal – megünneplik az iskolákban a madarak és fák napját. Különösen fontos ez most, amikor aggasztó híreket hallani a környezet állapotáról.

F. Z.

Molnárfecskék a sározóhelyen tavaly májusban a tarjáni Tóstrandon. Idén csontszáraz ez a hely

Forrás: NMH

Fotó: F. Z.

Fogynak a mezei madarak, mert nem marad rovartáplálékuk a vegyszerek használata miatt. Hasonló okból eltűnnek a beporzó rovarok, az idegenhonos növények terjedése miatt gyökeresen átalakulnak az élőhelyek. Ha távolabbra tekintünk, még nagyobb a gond, olvadnak a gleccserek, a tengerekben már több a műanyag, mint a hal, a globális felmelegedés következményei pedig beláthatatlanok.

Nógrádban talán nem is érzékeljük utóbbiakat, sőt, érdekes dolgokat tapasztalhat az ember. A kipusztult medve felbukkanása nem számít már különösebb szenzációnak, a másfél évszázad után visszatelepített hódok Salgótarján belvárosáig portyáznak a Tarján-patakon, károkat is okozva. A hollók csapatokban járnak, nem pusztultak ki a sasfajok sem, amint azt már az ezredfordulóra sejtették az előrejelzések. Csak aztán vigyázzunk a maradékra. Most még van mire...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában