100

2021.04.20. 16:25

Százéves lenne a híres gyógyszerész, aki Balassagyarmat miatt változtatott nevet

Ma már alig ismerik a száz éve, április 18-án született nemzetközi hírű gyógyszerész, Gyarmati László nevét szülővárosában, Balassagyarmaton.

H. H.

Gyarmati László a város tiszteletére változtatott nevet Beküldött fotó

A kiváló tudós Grósz Lászlóként, izraelita vallású családban nevelkedett az Ipoly-parti városban. A korabeli törvények miatt érettségijét követően nem kezdhette meg felsőfokú tanulmányait, majd közbejött a második világháború. Szüleit Auschwitzba hurcolták, míg ő munkaszolgálatosként alig élte túl a keleti front megpróbáltatásait. Hazatérése után vette fel új nevét, szülővárosa előtt tisztelegve.

A Semmelweis Ignác Orvostudományi Egyetem gyógyszerész szakán 1949-ben szerzett diplomát, első munkahelye a Gyógyszeripari Kutatóintézet lett. 1955-től a Magyar Néphadsereg állományába került, itt létrehozta a honvédség egészségügyi szolgálatának toxikológiai laboratóriumát. Foglalkozott a morfinnal kapcsolatos vizsgálatokkal, illetve fokozott figyelmet szentelt a gyógyszerek felszívódására és kiürülésére. Tudományos munkáinak teljessége érdekében vegyészmérnöki tanulmányokat is folytatott, 1970-ben a kémiai tudományok kandidátusává vált.

Gyarmati László a város tiszteletére változtatott nevet
Beküldött fotó

Gyarmati László nevéhez fűződik a biogyógyszerészet magyarországi bevezetése és meghonosítása, amit a Semmelweis Egyetem Gyógyszerészeti Intézetében végzett 1971-től. Kutatótevékenységének fő iránya ebben az időszakban a növényi eredetű gyógyszerhatóanyagok hasznosulásának összefüggései felé fordult, a biotranszformáció területén a hazai vegyületekkel elért eredményei nemzetközi értelemben is kiemelkedtek.

Tudományos működésének tetőpontján, előadása megtartása közben, a spanyol fővárosban, Madridban váratlanul hunyt el 1980-ban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában