olvasói panasz

2021.04.20. 07:25

Elönti a szemét a nógrádi utcákat: borzasztó állapotok uralkodnak a megyeszékhelyen

Szomorú látvány tárul azok elé, akik a salgótarjáni Szerpentin útra tévednek. A helyszín tele van eldobált szeméttel: a garázssorok mögött és a lépcsősoroknál is. Több lokálpatrióta úgy gondolja, hogy közös erővel fel kellene lépni a probléma ellen, s a természet megóvására koncentrálni.

Nagy Orsolya

A Szerpentin útra felvezető lépcsőknél is felhalmozódik a hulladék

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Zabari Ágnes Angéla helyi lokálpatrióta hosszú évek óta lakik már Salgótarjánban, a természet ölelte Szerpentin úton. Szívéhez nőtt a hely csakúgy, mint sok ott élőnek. Ennek ellenére egy szomorú tapasztalattal kereste meg szerkesztőségünket, s mint mondta: sokan rendszeresen szemétlerakónak használják a természetet.

– Miért gondolják azt egyesek, hogy a közterületeken a helyiek mások szemetén akarnak járni?! Már nem fordíthatjuk el a fejünket, mert lassan nincs hova. A Szerpentin útra felvezető lépcsőknél rengeteg szemét van eldobálva, kuka azonban nincs kihelyezve. Ráadásul a lépcsőket sem takarítják, korlát pedig csak egy kis szakaszon van, amely akár életveszélyes is lehet. A volt Öblös pálya utáni garázssornál, valamint az út tetején is rengeteg hulladék – bútorok, gumiabroncsok, műanyag dobozok, törött vécécsésze – van szétszórva több száz méteren keresztül – panaszolta Zabari Ágnes Angéla.

Hozzátette: nagy probléma, hogy a több száz garázsnak szeméttároló sincs kitéve.

– A lakosság közös érdeke, hogy tiszta környezetben éljen. Az eldobált hulladék összeszedése szép dolog, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy utána rendre újratermelődik a szemétkupac. Éppen ezért lenne fontos az utókövetés és az egyéni felelősségvállalás, amely szívből jön az otthonért, a közösségért és az erdőért, hiszen mindez egykor oly sok örömet okozott. Amennyiben a gyerekek és a fiatal felnőttek gyakorlatban is látnák a példát a jó tettekre, volna esély rá, hogy ezt a szemléletmódot viszik tovább. A szankció csak akkor működhet a szemetelők ellen, ha az emberek összefognak és bejelentik tapasztalataikat – hangsúlyozta a helybéli.

Zabari Ágnes Angéla arra is kitért, hogy a növényeknek és az ott élő állatoknak nagyon nagy veszélyt jelent a hulladékhalom. – A járványos időszakban mindenki keresi a helyet a természetben, ahol ki tud kapcsolódni. A fák és a bokrok mindig az embert szolgálták, ezért itt lenne az ideje, hogy ők is fellélegezhessenek. Az állatok, amelyek erre járnak, ugyan nem ismerik a szemetet, de az biztos, hogy számukra is életveszélyes – fejtette ki olvasónk, hozzátéve:

– Büszkén vallom, hogy salgótarjáni vagyok. Tudom, máshol is vannak efféle problémák, de miért ne lehetnénk mi a kivétel, ahol nincs.

A helyi lakos vallja: meg kell akadályozni, hogy a felelőtlenség tönkretegye a természetet. A témában megkerestük a város önkormányzatát is, viszont még nem érkezett válasz.

 

Összefogásra buzdítja a helyieket

Zabari Ágnes Angéla a vírushelyzet megszűnését követően szeretne egy felhívást közzétenni, amelyben arra ösztönözné a salgótarjániakat, hogy közösen kezdjenek el parkosítani, tisztítani és varázsolják egyedivé a lakóhelyüket. – Mindez a szép természeti környezet megteremtése mellett jó közösségfejlesztő program is. Ha az itt élőknek része van a szebbé tételben, jobban működik majd az odafigyelés. Nem szabad veszni hagyni a szép környezetet, ahol egykor gyümölcsfák álltak és még nyársalni is lehetett. Most is lenne erre igény, ezért fontos, hogy összefogjunk és együttes erővel jelentős változást érjünk el – közölte a lokálpatrióta, aki szerint az önkormányzat segítségére is szükség volna, mert olyan sok a hulladék, hogy azt magánszemélyek nem tudják eltakarítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában