oktatás

2021.04.26. 11:20

Elmarad a szóbeli érettségi: a diákok örömként, a tanárok csalódásként élik meg Nógrádban

Egy hét múlva megkezdődik az idei érettségi. Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára a közelmúltban jelentette be: csak az írásbeliket tartják meg, a szóbelik és a gyakorlati részek elmaradnak. Nógrádban a tanárok csalódásként élik meg, a diákok viszont örülnek neki.

Gerhát Karina

Salgótarján, Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola. 20210423 Hegedűs Márk NMH

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

– A járványhelyzet miatt sajnos már tavaly is szóbelik nélkül kellett megszerveznünk az érettségi vizsgákat, ami véleményünk szerint nehezíti a tanulóink dolgát. A pedagógusaik ugyanis pontosan tudják, hogy kinek mi az erőssége, és a vizsgákon azt szeretnék, hogy a tudásuk legjavát mutathassák meg – mondta el portálunk megkeresésére Baranyi Zoltán.

A Nógrád Megyei Szakképzési Centrum (NMSZC) főigazgatója hozzátette: a szóbelin a tanárok empatikusak, a vizsgadrukk leküzdését segítő támogatásukat jobban érezhetik a diákok, ugyanakkor a központi írásbeli vizsgákon erre kisebb lehetőség nyílik.

– Ezzel együtt örvendetes, hogy tavaly javulást tapasztaltunk a vizsgaeredményekben, ami az online oktatás sikerének, a tanulók igyekezetének és a felkészítő pedagógusok kiváló munkájának az eredménye volt. Remélem, idén is legalább ilyen jól fognak teljesíteni – emelte ki Baranyi Zoltán.

Barta Rita, az NMSZC kereskedelmi és vendéglátóipari iskola igazgatója kifejtette: az intézménynek az érettségi előtti utolsó két hétben van lehetősége arra, hogy megszervezze a személyes konzultációkat, amivel élnek is.

– Azt gondolom, nagy szükség van arra, hogy élőben is találkozzunk a diákokkal és még a vizsgák előtti utolsó napokat is azzal töltsük, hogy tanácsokkal lássuk el őket, hogyan is oldják meg a különféle feladatokat. Természetesen az online oktatásban is rengeteget foglalkoztunk már ezzel, folyamatosan készítettük a gyerekeket a érettségi és a szakmai vizsgákra is, sőt feladatsorokat is oldattunk meg velük. Online konzultációk már eddig is voltak. Az, hogy most személyesen is tudunk velük dolgozni, hatalmas segítség – ismertette Barta Rita.

Elmondta: kedden például a diákok történelemből írtak próbaérettségit, minden ugyanúgy történt, ahogy az az éles vizsgán is fog. Három órán keresztül tölthették a feladatlapokat, természetesen a járványügyi szabályok betartása mellett, szét voltak osztva három terembe, és a fertőtlenítés is folyamatos volt.

– Úgy vélem, mindezzel az összes érettségizőnek szembesülnie kell, hogy még a vizsga előtt egyszer átélhesse azt a helyzetet, milyen is az, amikor oda kelül. Ezenkívül pedig személyesen is próbálunk még módszertani segítséget nyújtani nekik, és amennyiben valami kérdésük, problémájuk van, ők is kérdezhetnek. Természetesen a konzultáció nem kötelező, mindenkire rá van bízva, hogy él-e ezzel a lehetőséggel. Azt gondolom, igen nagy számban jönnek a diákok, kedden például hárman nem vettek részt rajta a 29 fős osztályból.

Barta Rita kiemelte: a szaktanárok számára csalódás, hogy nem lesznek szóbeli vizsgák, hiszen évek óta erre készítették a gyerekeket, a tanévben mind a húsz érettségi tételt végigvették velük.

– Nyilván a tanulóknak valamiféle javítási lehetőséget jelentett volna, különösen a szorgalmasabbaknak. A gyerekek viszont örülnek neki, hiszen ők nem ilyen szemszögből nézik a dolgokat. Ők azt érzékelik, megszabadultak attól, hogy szóbeli vizsgát tegyenek. Annak, akinek viszont nem sikerül megírni 25 százalékosra, ott a javítási lehetőség, a szóbelin majd még bizonyíthat. Magyar és történelem szakos tanárként azt tudom mondani, hogy a diákok számára hatalmas megkönnyebbülés, hogy például a magyar szóbeli érettségi 40 tételéből nem kell számot adniuk a tudásukról.

Az igazgatótól megtudtuk továbbá, hogy az intézményben 46-an érettségiznek. Őket elkülönítik egymástól, a próbaérettségit is más-más napokon írják, hogy ne legyen annyi gyerek egyszerre az épületben, mert annak azért meglenne a veszélye, ha találkoznának egymással. A tanárok nem szeretnék azt, hogy majd a vizsgákon ne tudjanak megjelenni, mert pont akkorra betegednek meg.

– A diákok minden érettségi tantárgyból megírják a próbavizsgát, vagy online, vagy pedig az iskolában. Én személy szerint úgy döntöttem, várok, hátha engedik a jelenléti konzultációt, és szerencsére így is történt, ezért a napokban az intézményben tölthették ki a feladatlapokat a tanulók – emelte ki Barta Rita.

Hátrány lehet abból, ami most még előnynek tűnik

Oláh Ramóna, a kereskedelmi és vendéglátóipari szakképző iskola végzős tanulója portáluknak elmondta: örül, hogy elmaradnak a szóbeli vizsgák.

– Alapjáraton is olyan vagyok, hogy téthelyzetben leblokkolok, ha meg kell nyilvánulnom. Számomra előny, hogy nem kell szóbelizni. Jó tanulónak tartom magam, de az írásbeliktől is nagyon félek. Érettségi után szeretnék az iskolában maradni ötödik évben, hiszen régi álmom, hogy boltvezető lehessek – mondta Oláh Ramóna.

Róth Hanna, aki szintén az intézmény végzős diákja, örül is meg nem is, hogy elmarad a szóbeli.

– Abból a szempontból hatalmas megkönnyebbülés, hogy megszabadultunk egy csomó tételtől, viszont ha a vártnál rosszabbul sikerül az írásbeli, nem tudunk javítani. Előre nem tudhatjuk, hogy jó formát hozunk-e. Így igazából jó is meg nem is, hogy nem lesznek szóbelik. Én is maradok ötödéven, utána majd meglátom, hogy tovább tanulok-e. Egyelőre még nem igazán tudom, mi is szeretnék lenni valójában – fejtette ki Róth Hanna.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában