jó minőségre számítanak a termelők

2021.04.01. 13:45

A járvány miatt nehéz megfelelő munkaerőt találni a szőlőmetszéshez Nógrádban

Nem volt negatív hatással az elmúlt tél a szőlőkultú­rára. Nógrád megyében lassan már végeznek a metszési munkálatokkal és a termelők bíznak benne, hogy idén is a tavalyihoz hasonló, jó minőségű fürtök teremnek majd.

Nagy Orsolya

20210125 Kőszeg A borospincékben lassan elfogy a tennivaló, a szőlőhegyeken azonban most van itt az ideje az egyik legfontosabb munkának. A metszés a termés mennyiségét és minőségét is megalapozza. Fotó: Unger Tamás UT Vas Népe Képen: Jagodics Attila borász

Fotó: Unger Tamás

Javában zajlanak a metszési munkálatok szűkebb hazánk szőlőbirtokain. Ahhoz ugyanis, hogy szép és egészséges fürtök teremjenek, ez a munkafolyamat elengedhetetlen.

Csépe Attila hasznosi őstermelő portálunknak elmondta, hogy még nem végeztek a metszéssel, mert az év eleji nagy esőzések miatt kicsit megcsúsztak. Ráadásul nagyon kevés az a személy, akit erre a tevékenységre alkalmazni lehet.

– Általában idős emberek végzik ezt a munkát, de ebben a járványügyi helyzetben most nagyon nehéz megfelelő munkaerőt találni – fejtette ki Csépa Attila. – Ezáltal a metszést várhatóan április közepén fejezik majd be, de vannak olyan kisebb területek Hasznoson, ahol már végeztek a kora tavaszi feladatokkal.

Az őstermelő arról is beszámolt, hogy az elmúlt hónapok hogyan hatottak a növényre.

– A tél enyhe volt, a fagy pedig nem károsította jelentősen a szőlőkultúrát a hasznosi birtokokon. Ugyanakkor a kórokozók átterjedésének a megakadályozása érdekében fokozott figyelmet kell majd fordítani a lemosó permetezésre, valamint az első növényvédelmi kezelésekre is – közölte Csépe Attila.

Hozzátette: azt még nem tudni, hogy milyen lesz az idei szőlő, majd csak a rügyfakadás után lehet megmondani, de úgy véli, hogy idén átlagtermésre kell számítani. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy még hátravannak a szélsőséges tavaszi időjárási körülmények, amelyek nagymértékben befolyásolhatják a termés mennyiségét.

Nógrád megye nyugati részén már befejezték a szakemberek a tavaszi munkálatokat.

German Dániel borász Szendehelyen gondozza szőlőbirtokát, ahol már túl vannak a metszésen, amely során jól tudták alakítani a munkafolyamatot.

Mint mondta, még nem tudja, hogy milyen lesz az idei termés, de bízik benne, hogy legalább annyira jó és minőségi lesz, mint tavaly. Akkor ugyanis nagyon szép fürtöket szüreteltek.

A borász kifejtette: a tél enyhe volt, nem történt szerencsére semmi olyan, amely nagy hatással lett volna a növényre. A lemosó permetezés következik majd a közeljövőben, amely igen fontos, hiszen azáltal csökkennek a kórokozók.

Sok a vadkár a Börzsönyalján

German Dániel elmondta, hogy sajnos a tavalyi évben rengeteg problémát okoztak a vadak, így kénytelenek voltak még korábban leszedni a gyümölcsöt. Az őzek és a szarvasok ugyanis rendszeresen bejárnak a területre csemegézni. Télen egyébként a fiatal telepítések kérgében okozhatnak gondot a vadak, tavasszal a fiatal rügyek és hajtások vannak veszélyben, ősszel pedig maga a termés, hiszen ilyenkor akár egész fürtöket leharaphatnak. Ezekben az esetekben az adott vadásztársaságnak kell gondoskodni a problémáról. A tulajdonos pedig vadkerítéssel tud védekezni az állatok ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában