Romhányban és Magyarnándorban is szolgálatba álltak a katonai oltóbuszok

A járványhelyzet kezelésének újabb fejezete kezdődött el a Magyar Honvédség oltóbuszainak elindításával. Mint arról már beszámoltunk, elsőként Nógrád megyébe, Nőtincsre érkezett meg a járat, majd keddig további településeken kapták meg a vakcinákat az emberek. Két helyszínen, Romhányban és Magyarnándorban tekintettük meg, hogyan működik a gyakorlatban ez a rendszer.

Hegedűs Henrik

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Előbb Magyarnándorba látogattunk. A művelődési ház mellett zárva találtuk az oltóbuszt, kiderült, a műveleteket az épületen belül, kellemesebb és kényelmesebb környezetben, a nagyteremben és a szomszédos helyiségekben végezték a szakemberek. Schmiedt Károly polgármester elmondta, az előzetesen jelentkezők aránya meghaladta a százötvenes létszámot. Az intézmény belterében, a kötelező távolság megtartásával, türelmesen várakoztak a magyarnándoriak. Óránként nyolc személyt oltottak, akiket aztán mintegy húsz-huszonöt percig megfigyeltek, nem jelentkeznek-e rajtuk utótünetek, ám ott tartózkodásunk idején ilyen panasz nem adódott.

Találkoztunk Vitencz Zsuzsával, aki már túlesett a beavatkozáson.

– Korábban nagyon tartottam mindenfajta szúrástól, ráadásul ódzkodom bármilyen gyógyszer bevételétől, fejfájás vagy fogfájás esetén is inkább vitaminkészítményeket veszek be – említette a hölgy. – Kár volt minden előítélet, mert szinte semmit sem éreztem, és nagyon kellemes meglepetés ért, rendkívül kedvesek, udvariasak, megértők voltak velem.

Koplányi Gábor felesége és fia kíséretében éppen akkor érkezett. Ő sem gondolkodott, amikor regisztrált az oltásra.

– Fontosnak tartom, hogy minél többen és minél hamarabb megkapjuk, mert ez az egyetlen esélye, hogy belátható időn belül eltüntessük még a járvány leghalványabb nyomát is. Szerencsére a családban és a baráti, ismerősi körben sem fordult elő még megbetegedés, de az ördög nem alszik, mert halljuk-látjuk a hírekben, milyen veszélyt rejteget, ha óvatlanul viselkedünk – jelentette ki határozottan a férfi.

Mosolyogva távozik az oltóbuszról a magyarnándori férfi
Fotó: H. Cs. / NMH

Romhányba érve az általános iskola bejáratánál találtuk a járványkezelő honvédségi járművet. Vezér Attila polgármester társaságában Balla Mihály országgyűlési képviselő személyesen tájékozódott a helyszínen.

– Nálunk ugyancsak komoly érdeklődés nyilvánult meg az oltás iránt – közölte a polgármester. – Rétságról és Nógrádról szintén telefonáltak, jöhet-e néhány regisztrált személy. Az előrejelzések szerint a mai napon elérhetjük a százötven fős létszámot. Tapasztalataim alapján január óta Romhányban egyértelműen növekedik az oltakozási kedv, amin csak erősíthet a honvédségi busz megjelenése, mert jelzi, könnyen és gyorsan elérhető a vakcina mindenki számára.

Balla Mihály is örömét fejezte ki, hogy egyre szélesebb körben kaphatja meg a koronavírussal szembeni védettséget a lakosság.

– Értesüléseim szerint több érv indokolta, hogy éppen Nyugat-Nógrádra esett a választás a mintaprogram elindítására – vélekedett a honatya az oltóbusz hasznosságáról. – Egyrészt a járványügyi mutatók egyelőre a térségünkben igen kedvezőtlenek, másrészt logisztikailag nézve is a legközelebb esünk a fővároshoz. Bízom abban, hogy a szombattól keddig tartó intenzív munkának köszönhetően a beoltottság tekintetében az országos élmezőnyben lehetünk.

Elégedettek a nőtincsiek

Hugyecz Ádám nőtincsi polgármester a község Facebook-oldalán már beszámolt az ottani tapasztalatokról. Leírta, hogy településükről és a környékbeli falvak veszélyeztetett lakosságából szombattól hétfőig összesen 476 embert oltottak be a honvédség munkatársai. Ezzel kissé túlteljesítették a 450-es előírt tervet, de mivel úgy döntöttek, hogy a rendelkezésre álló vakcinamennyiséget teljes mértékben felhasználják, ezért a felszabaduló adagokra az utolsó fél órában is behívtak néhány előzetesen regisztrált személyt. Megállapítása szerint az oltási munka zavartalanul és gördülékenyen haladt, illetve örömét fejezte ki, hogy a Nőtincsen szerzett tapasztalatokat más helyszíneken tökéletesen alkalmazhatják majd az orvosok. Köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik a három nap során hathatós segítséget nyújtottak a járványvédelmi tevékenységhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában