újranyitás

2021.03.11. 13:45

Nemzeti konzultáció: a nógrádiak észrevételei is számítanak

A közelmúltban elindult az újranyitásról szóló nemzeti konzultáció. Hét kérdésre lehet válaszolni, többek között a védettségi igazolvánnyal, az éttermek és szállodák újraindításával, valamint az este nyolc óra utáni kijárási tilalommal kapcsolatban.

Gerhát Karina

Nemzeti konzultáció illusztráció. 2021.03.03. Tar. Ladóczki Balázs/LB Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

A kérdőívet a vakcinainfo.gov.hu és a nemzetikonzultacio.kormany.hu oldalon is ki lehet kitölteni. Ehhez azonban regisztráció szükséges, amelyről a résztvevők megerősítő e-mailt kapnak, majd arra kattintva tudnak válaszolni a kérdésekre. Szűkebb hazánk közéleti szereplői is megosztották portálunk olvasóival, hogy véleményük szerint miért is fontos, hogy minél többen kitöltsék az online kérdőívet.

– A megjelenést követően rövid időn belül válaszoltam a nemzeti konzultációban feltett kérdésekre. Fontos, hogy a döntéshozók, a kormány tisztában legyen az emberek véleményével, akaratával, és ezáltal meg tudják hozni a megfelelő döntéseket az újraindítással kapcsolatban. Ebből is látszik, hogy mindenki észrevétele fontos – mondta dr. Becsó Károly kelet-nógrádi országgyűlési képviselő.

– Sajnos napról napra azzal szembesülünk, hogy egyre többen betegednek meg a járvány következtében. Éppen ezért elsődleges szempont, hogy megállítsuk a terjedését – emelte ki Balla Mihály, a nyugat-nógrádi térség képviselője. Hozzátette: – Mindeközben azon is el kell gondolkodni, hogyan lehetne majd újraindítani a gazdaságot, hiszen az is egy nagyon fontos tényező az ország szempontjából. Pontosan ezért kérdezi meg a kormány az állampolgárokat arról, milyen módon, milyen formában értenének egyet a nyitással. Ebben kéri ki az emberek véleményét. Mindenkit arra biztatok, hogy töltse ki a nemzeti konzultációt és nyilatkozzon arról, személy szerint hogyan látja az újraindítást.

A képviselő hozzátette: a kérdések a mindennapi életünk normalizálódásához szükséges lehetőségeket érintik. A kormány számára fontos, hogy maguk az emberek mondják el, mit javasolnak, hogyan szeretnék, hogy megtörténjen az újranyitás.

Skuczi Nándor, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke helyesnek tartja, hogy a kormány megkérdezi a lakosságot arról, hogyan látják a dolgokat, még akkor is, ha nem virológusok vagy éppen gazdasági szakemberek.

– Fontos, hogy mindenki elmondhatja a véleményét arról, hogy az egészségmegőrzés, a biztonság és a megélhetés szempontjából mikor tartja megfelelőnek a nyitást. Beleszólhatnak az életüket meghatározó fontos döntések meghozatalába – hangsúlyozta a megyei közgyűlés elnöke.

Dr. Bablena Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke elmondta: a kormány és az emberek erőfeszítése ellenére is mindenkinek szembesülnie kellett a harmadik hullámmal.

– Az állampolgárok folyamatos tájékoztatást kapnak arról, jelenleg milyen állapotok uralkodnak hazánkban. Ez alapján mérlegelhetik, dönthetnek arról, hogyan tovább. Azt szeretnék-e, hogy amennyiben majd a helyzet engedi, lépésről lépésre oldják-e fel a korlátozásokat, vagy egyszerre, a járvány végén. A kormánynak is nagyon fontos, mit gondol a lakosság, továbbá azt is tudni szeretnék, hogy a szigorítások milyen mértékben nehezítik meg az állampolgárok mindennapjait. El tudják-e viselni, hogy majd a járvány megszűnésével, egyszerre kapják vissza a régi életüket, vagy szükségük van a folyamatos enyhítésekre – fogalmazott dr. Bablena Ferenc.

Fontos, hogy éljünk a lehetőséggel!

– Az állampolgárok véleménye kiemelkedően fontos azzal kapcsolatban is, hogy milyen gyorsasággal történjen meg az élet újraindítása hazánkban. Mindenki tisztában van azzal, hogy nagyon sok pro és kontra érv áll a korlátozások vagy éppen az újranyitás mellett, illetve ellen. Úgy gondolom, az a legjobb, ha a kormány nem csupán a kiváló egészségügyi szakemberekre, illetve a gazdasági szakértőkre hallgat, hanem a lakosság véleményét is figyelembe veszi. Reményeim szerint több millió ember tölti majd ki a nemzeti konzultációt, amelyből már egy egységes népakaratot lehet képezni az újraindítás feltételeiről, illetve a mikéntjéről – mondta el portálunknak Varga Béla. A Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke hozzátette: az elsők között töltötte ki a nemzeti konzultációt, és mindenkit arra biztat, hogy éljen ezzel a lehetőséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában