március 15

2021.03.15. 06:55

Megyeszerte megemlékezésekkel és ünnepi televíziós műsorral készülnek

Fekete Zsolt polgármester ünnepi beszéde mellett az elmúlt tíz év március 15-ei megemlékezéseinek kulturális műsoraiból is szemezget a városi televízió a többórás összeállításában.

Munkatársainktól

A salgótarjáni televízióban az elmúlt évek március 15-ei műsorait is felelevenítik

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Salgótarján

– Sajnos a járványhelyzet a tavalyi évhez hasonlóan idén sem teszi lehetővé, hogy március 15-én együtt emlékezzünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eszméjére, hőseire. Ezért a legutóbbi városi eseményekhez hasonlóan ezúttal is a Salgótarjáni Városi Televízió képernyőjén keresztül lehetnek részesei az ünnepnek a helyiek – mondta el lapunknak Balogh Katalin.

A Salgótarjáni Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette: a városi tévé március 15-ei ünnepi műsora reggel 9-kor megemlékezéssel veszi kezdetét a Múzeum téren. Gróf Széchenyi István szobránál Fekete Zsolt polgármester mond beszédet. Ezt követően pedig a televízió többórás összeállítás keretében eleveníti fel az elmúlt évtized salgótarjáni március 15-ei ünnepségeinek kulturális műsorait. Ebben a színes kavalkádban a helyi iskolások és az óvodások produkciója mellett többek között láthatják a Nógrád Táncegyüttes, illetve a Zenthe Ferenc Színház előadásait is. Képernyőre kerülnek továbbá olyan neves művészek is, mint például Varga Miklós vagy Feke Pál, akik az elmúlt esztendőkben már szintén színesítették a város március 15-ei ünnepségeit. A reggel 9-től délig tartó műsort aznap este 19 órától megismétli a Salgótarjáni Városi Televízió.

A salgótarjáni televízióban az elmúlt évek március 15-ei műsorait is felelevenítik
Fotó: H. M. / NMH

Balassagyarmat

Az 1848-as forradalom és szabadságharcról megemlékező városi ünnepi rendezvény és díjátadó ünnepség március 15-én délután fél négytől lesz látható a városi televízióban és a Balassagyarmat Városháza Facebook-oldalán. A megemlékezésen beszédet mond Csach Gábor polgármester, verset szaval Fábry István és Sztancsik József, id. Telek Zoltán pedig harmonikán játszik majd. A díjátadó ünnepségen a Civitas Fortissima ünnephez kapcsolódóan – már közzétett – kitüntetéseket adják át. Balassagyarmat Díszpolgára kitüntető címben részesül Sztancsik József. Pro Urbe díjat kap az Országos Mentőszolgálat Balassagyarmati Mentőállomása, a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet Covid Osztálya, a Szent Erzsébet Idősek Otthona és a Gamesz. Alkotói munkásságának elismeréseként a Horváth Endre díjat Lőrincz Katalin textilművész veheti át.

Balassagyarmat Közösségéért díjban részesül az Ipoly-völgyi Különleges Mentőegyesület, a RE-Formáló Egyesület-Ételdoboz program, a Balassagyarmati Önkéntes Kör és a Fókuszban a Térség közösség. A Fiatal Példakép kitüntető címet pedig dr. Kasuba Klaudia a Dr. Kenessey Albert Kórház-Rendelőintézet, Neurológiai- és Stroke Osztály neurológus szakorvos jelöltje, Varga-Csikász Bese törzsőrmester és Baráz Ádám zeneszerző, korrepetitor, magán zeneelméleti, szolfézs- és zenetörténet-tanár vehetik át.

Szécsény

Március 15-én délután 16 órakor virtuális megemlékezést tartanak a Városi Művelődési Központ közösségi oldalán. A műsorban a korabeli események felelevenítése és zenés-irodalmi összeállítás hangzik majd el.

Rétság

A forradalom és szabadságharc művelődési központnál található emléktáblájánál március 15-én reggel 8.30-kor néma főhajtással tisztelegnek a város önkormányzatának, intézményeinek és civil szervezeteinek képviselői.

Mátranovák

A járványhelyzet miatt a helyi kopjafánál sem tartanak közös megemlékezést. Azonban – a településvezetés ötlete nyomán – a Május 1. Művelődési Ház és Könyvtár közösségi oldalán hétfőn, 16 órától az érdeklődők élőben követhetik a rövid műsorral egybekötött, zárt körű ünnepi megemlékezést. Bodor Ernőné polgármester elmondta: bár csendesen, de mégis a lakosság virtuális bevonásával hajtanak fejet a szabadságharc hősei előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában