közbeszerzés

2021.03.01. 20:02

Már hónapok óta tart a nyomozás a tarjáni közbeszerzések ügyében

Továbbra is nyomoz a rendőrség a baloldali vezetésű Salgótarján közbeszerzései kapcsán. Az ügy komolyságát jelzi, hogy immár hónapok óta tart az eljárás, melyet – úgy tűnik – egyelőre szigorú hírzárlat kísér.

Nool

Városháza Salgótarján

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Először január első hetében számoltunk be arról, hogy versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett gyanúja miatt vizsgálódik a rendőrség Salgótarjánban. Az országos híradásokban is megjelent: a szocialista polipként emlegetett Triomer-ügy került fókuszba. Az ügy előzményei jóval korábbra nyúlnak vissza, a gyanús közbeszerzések pedig már a veszélyhelyzet elrendelése előtt, a megyei jogú város közgyűlésein is komoly vitákat gerjesztettek. A helyi Fidesz-frakció szóvivője október elején például úgy kommentálta Fekete Zsolt szocialista polgármester reakcióit, melyeket a kirobbant botrány kapcsán tett, hogy: „Színházi előadásnak lehettünk tanúi a legutóbbi közgyűlésen, aminek nem volt nagy sikere. Fekete Zsolt a sajtóra és Fideszes internetes oldalakra hivatkozva beismerő vallomást tett. Magyarázkodott és részinformációk megosztásával próbálta leplezni az ügyet.”

Mint ismert, a Triomer Kft. az a cég, mely több városi közbeszerzésen is sikerrel szerepelt. A vállalkozásnak – a nyilvánosan elérhető, hiteles céginformációk szerint – korábban több mint három évig volt az ügyvezetője Molnár Károly, az MSZP Salgótarjáni Szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő, a piac és vásárcsarnok jelenlegi igazgatója. (Utóbbi pozícióba történt újabb kinevezéséről egyébként szocialista párttársa, Fekete Zsolt polgármester – a veszélyhelyzet miatti rendkívüli jogrend lehetőségével élve – egy személyben, a közgyűlés megkérdezése nélkül döntött nemrég. A januári kinevezés hírét " target="_blank" rel="noopener noreferrer" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=&source=gmail&ust=1614709881455000&usg=AFQjCNGGxUhyCfe1sdiuiQ2HdVgoK4saIw">a Fidesz úgy kommentálta: „Vélhetően Molnár Károly sakkban tartja a polgármestert, ezért kellett Feketének így döntenie. Nagyítóval fogjuk vizsgálni a piac felújításánál hogyan kerül elköltésre a tervezett egymilliárd forint.”)

Molnárnál is jelentősebb szerepet kap a Triomer-ügyben Oláh Péter, aki egészen 2020. január 31-ig a Salgótarján Városfejlesztő Kft. vezetője volt. Korábban többször is ült a Triomer ügyvezetői székében, tavaly pedig – miután távozott az önkormányzati cégtől – meg is vásárolta az igen sikeres, a bevételeit négy év alatt több mint megtízszerező Triomert. (A Triomer Kft. 2016-ban még csupán 40,9 millió forint, 2019-ben viszont már 532 millió forint nettó árbevételt produkált.)

Fekete az imént említett őszi közgyűlésen " target="_blank" rel="noopener noreferrer" data-saferedirecturl="https://www.google.com/url?q=https://www.youtube.com/watch?v%3DUKGTVqyRnb0&source=gmail&ust=1614709881455000&usg=AFQjCNH0y6dsZRy_SUHoZaI0cyRUDFrfcg">azzal magyarázta az összefonódásokat: „Salgótarján – ide értve a környéket is – kisváros, mindenki ismer mindenkit, a cégek legalábbis mindenképpen. Együtt dolgoznak, egymással dolgoztatnak sok esetben, és ez így természetes. Ezen az alapon bármely ismeretséget és együtt gondolkodást hívhatunk politikai értelemben vett összefonódásnak.”

Immár nem a közgyűlés, hanem a hivatalos szervek feladata ezek feltárása. A gyanús salgótarjáni közbeszerzések kapcsán ugyanis feljelentést tettek a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitánysághoz. Annak vezetője a kizárását kérte az eljárásból, aminek az Országos Rendőr-főkapitányságon helyt adtak, a további eljárás lefolytatására ezért a Heves Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölték ki.

Ha bebizonyosodik, akkor a döntéshozó és a cég is büntethető

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a „Tájékoztató a kartellek feltárását segítő engedékenységi politika alkalmazásához kapcsolódó büntetőjogi kérdésekről” című információs anyagában magyarázza meg a bonyolultnak tűnő fogalom jelentését. Lássuk, mit is takar „a versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett”!

A GVH azt írja: „Aki a közbeszerzési eljárás, illetve a koncesszióköteles tevékenységre vonatkozóan kiírt nyílt vagy zártkörű pályázat eredményének befolyásolása érdekében az árak, díjak, egyéb szerződéses feltételek rögzítésére, illetve a piac felosztására irányuló megállapodást köt, vagy más összehangolt magatartást tanúsít, és ezzel a versenyt korlátozza, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Hozzáteszik azt is, hogy a törvény ugyancsak büntetni rendeli azt, „aki a közbeszerzési eljárás, illetve a koncesszióköteles tevékenységre vonatkozóan kiírt nyílt vagy zártkörű pályázat eredményének befolyásolása érdekében a vállalkozások egyesülete, a köztestület, az egyesülés és más hasonló szervezet olyan döntésének a meghozatalában vesz részt, amely a versenyt korlátozza”.

Mivel már hónapok óta tart a nyomozás, rákérdeztünk annak fejleményeire. A Heves megyei rendőröktől egyebek mellett arról érdeklődtünk, hogy vannak-e már gyanúsítottak az ügyben, illetve hogy jelenleg milyen szakaszban tart az eljárás. Megkérdeztük továbbá, hogy hallgattak-e meg tanúkat az ügy kapcsán, és a tanúk között voltak-e helyi közszereplők, illetve önkormányzati alkalmazottak.

„Az említett üggyel kapcsolatban a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya továbbra is nyomozást folytat versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban bűntett gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen” – válaszolt portálunknak Soltész Bálint őrnagy, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője. Hozzátette, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárásra tekintettel bővebb tájékoztatást nem adhatnak jelenleg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában