magyar-szlovák

2021.03.13. 14:50

Közel fél évszázad munka után nyugdíjba vonult a szlovák kultúra nógrádi zászlóvivője

Dr. Egyed Ferdinánd közismert személyiség: a közelmúltban, 2020 októberében történt nyugállományba vonulásáig 46 éven és 18 napon át – beszámítva a nyaranta a téeszben végzett diákmunkát is – dolgozott jogászként különböző helyi cégeknél, intézményeknél, és ugyancsak évtizedek óta az egyik aktivistája, jó ideje immár vezetője a Nógrád megyei szlovákság érdekében kifejtett közéleti, kulturális munkának. Sőt, a néptánccal, a színpaddal is már fiatal korában eljegyezte magát, 2014-től elnöke a sokszorosan kitüntetett Nógrád Táncegyüttest működtető közalapítvány kuratóriumának.

Csongrády Béla

Egyed Ferdinánd a szlovák kultúra ügyében még sokszor fog autózni

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Mihálygergén látta meg a napvilágot 1956-ban, s szülőfalujához azóta is elszakíthatatlan szálak fűzik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy – egy esztendő kihagyásával – több mint négy évtizede igazgatója az ottani művelődési háznak, ahol az Ipoly Táncegyüttest és a Tücsök Zenekart is megalakították. Középiskolába a megyeszékhelyi Madách Imre Gimnáziumba járt, majd az akkoriban még kötelező katonai szolgálatot követően – humán érdeklődésre alapozva – 1980-ban szerzett jogi képzettséget az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, ahol a későbbiekben két szakvizsgát is sikerrel abszolvált.

Folyamatos aktivitását az ugyancsak helyi tűzhelygyárban kezdte, néhány év után került a szövetkezeti mozgalomba, s a MESZÖV, az ÁFÉSZ, az Ipoly-Coop Kft. és az Észak-Kelet Pro-Coop Zrt. kötelékében 2017-ig volt munkaviszonyban. A nyugállományba vonulása előtti utolsó három évet a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ munkatársaként töltötte, ahol a nemzetiségi kultúra kérdéseivel és rendezvényszervezéssel foglalkozott.

Egyed Ferdinánd a szlovák kultúra ügyében még sokszor fog autózni
Fotó: H.M. / NMH

Sajátosan és szerencsésen alakult úgymond magánélete is. 1980-ban kötött házasságot a szlovák anyanyelvű Baránek Ruzsenkával, aki férje kedvéért települt át Magyarországra. Első gyermekük – az évek óta Brüsszelben dolgozó – Ferdinánd még Szlovákiában született 1981-ben – Péter viszont már Salgótarjánban jött a világra. Mindketten egy-egy kisfiú – Olivér és Krisztián – édesapjának mondhatják magukat, ennélfogva Egyed Ferdinánd és felesége immár boldog nagyszülők is.

Értelemszerűen a Detváról származó hitves és az édesanya – aki a Magyarországi Szlovákok Szövetségének elnöke – jóvoltából a családból mindenki jól beszél szlovákul, ismeri nemcsak a magyar, hanem északi szomszédaink történelmét, kultúráját is. Ferdinánd egyébiránt kiválóan hegedül, Péter pedig a cimbalom mestere. Nagy szerepük volt és van a Tücsök Zenekar életre hívásában, szakmai működtetésében, sikereiben.

Egyed Ferdinánd kedvenc sportja a jégkorong, járt már Észak-Amerikában szurkolni kedvenc csapatának, a Pittsburgh Penguins-nek – amelynek mérkőzéseit rendszeresen megnézi a tévében – és ezt az élményt szeretné még megismételni.

A szlovák kultúra zászlóvivője

Egyed Ferdinánd régóta vesz részt a Salgótarjáni Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat munkájában, 2002 óta az elnöki tisztet is betölti. Sőt immár ugyanez a funkciója megyei szinten is. A két elnökség tagjaival, illetve az aktivistákkal fő feladatuknak tekintik a szlovák anyanyelvű nógrádi lakosság körében őrizni a hagyományokat, népszerűsíteni a kulturális értékeket. Ennek érdekében évek óta rendszeres programjaik vannak, élükön a bánki nemzetiségi fesztivállal, a Salgótarján főterén meghonosított folk rendezvénnyel és a regionális szlovák nappal. Többször is sikerült már a József Attila Művelődési Központban felléptetni a besztercebányai operát, idén ősszel Mozart Varázsfuvoláját láthatja a közönség. Abban bíznak, hogy e szép terveknek az idén már nem szab gátat a vírusjárvány.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában