szakemberhiány

2021.03.27. 06:55

Drágul a liszt: mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk a Nógrád megyei pékeknek

A pékségekre nagy terhet ró az alapanyagok áremelkedése, mert a kenyér ára nem változik olyan arányban, mint a gabonáké. Emellett a szakemberhiány is komoly probléma, és az üzemanyagköltségek növekedése sem kedvez a vállalkozásoknak, amelyeknek egyre nagyobb nehézségekkel kell megküzdeniük.

Fodor Orsolya

20190815 Csepreg Ennek a kenyérnek lelke van, szakajtóban babusgatják – A csepregi pékségben jártunk Soproni Attilával beszélgetünk és az édesapjával, Soproni Zoltánnal, aki 78 éves, és 64 éve van a szakmában. fotó: Unger Tamás Vas Népe

Forrás: NMH

Fotó: © Unger Tamás

Az elmúlt hat hónapban már kétszer növekedett a liszt ára, tavaly októberben és idén februárban. A nyár elejére pedig várhatóan megismétlődik a folyamat, és még mélyebben kell a zsebébe nyúlni annak, aki pékárut kíván sütni.

– A liszt ára azért emelkedett meg mára ilyen jelentős mértékben, mert nincs elég búza. Egyrészt viszik ki külföldre, másrészt a gazdák is visszatartják abban a reményben, hogy később jobb áron tudják majd értékesíteni a gabonát. Drágán kínálják a malmoknak is, amelyek így már nem tudják azon az áron adni a lisztet, mint korábban. A pékek viszont nem építhetik bele azonnal az áraikba a növekvő költségeket – fogalmazott Vincze István pék vállalkozó.

Vincze István pék vállalkozó elmondta, hogy felhasználás előtt legalább tíz napig pihentetik a lisztet
Fotó: NMH

Mint mondta, a szécsényi és a szatmári malommal állnak szerződéses kapcsolatban. Mindig van 10-15 mázsa tartalék liszt a pékségükben. Ezt a mennyiséget nem engedik kifutni, gondolván arra, hogy bármi történhet. Arra is kitért, hogy sok múlik a liszt minőségén. A felhasználás előtt legalább tíz napig pihentetni kell, hogy alkalmas legyen a sütésre. Olyan, mint a kelt tészta, dagasztás után várni kell, hogy megkeljen. Ha egyből a sütőbe kerülne, akkor nem emelkedne meg eléggé, és élvezhetetlenné válna a termék.

– A liszt és az egyre emelkedő üzemanyagárak mellett a dolgozók bére is komoly terhet ró ránk. Nincs elég szakember, minimálbéren tudjuk felvenni az alkalmazottakat, de már alig akad olyan dolgozó, aki ezért a pénzért szívesen éjszakázik – mondta el Vincze István.

Hozzátette: probléma a pékek hiánya, pedig oktatással is foglalkoznak. Technikumban tanítják a pék- és a cukrászszakmát. Tavaly is volt 30 ember gyakorlaton, akiket munkanélküliként támogattak, viszont senki nem jelentkezett közülük, miután elvégezték az iskolát. Litkére nem akarnak jönni sem Szécsényből, sem Salgótarjánból a kedvezőtlen tömegközlekedés miatt. A műszak ideje sem állandó, van amikor hat, de van, amikor 10 órát kell a kemence mellett tölteni.

Többször elismerték a munkáját

– Mindig szívvel-lélekkel dolgoztam, és úgy vettem észre, hogy a legtöbb mai fiatalból ez már hiányzik. A helyzet évről évre romlik. Folyton remélek valami pozitív változást, de nem következik be – mondta a pékség vezetője.

Vincze István azt is elmesélte lapunknak, hogy immár ötvenöt éve űzi ezt a szakmát. Korábban kapott már miniszteri elismerést és Kerek perec díjjal is kitüntették. Családi vállalkozásuk 1992 óta működik Litkén, és a fél megyét ellátják kenyérrel. Alkalmazottaik létszáma és az általuk készített kenyér mennyisége is változó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában