áremelkedés

2021.03.12. 06:58

A járvány ellenére is számíthatnak a vásárlók a megyei tojástermelőkre

A takarmánynövények árának emelkedése miatt növekedett a közelmúltban a tojás ára, ezáltal a boltokban és a piacon is most már körülbelül negyvenöt forintért vásárolhatók meg a termékek.

Nagy Orsolya

Tóth Attila szerint a nagyobb méretű tyúktojásnak a minősége is jobb

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

Megemelkedett a tojás ára az elmúlt időszakban országszerte, így szűkebb hazánkban is. Tóth Attila salgótarjáni tojástermelő portálunk érdeklődésére elmondta, hogy a közelmúltban igencsak felemelkedtek a termelési költségek.

– A szója, a búza, a kukorica és egyéb takarmánynövények árai mintegy negyven százalékkal emelkedtek meg nemrégiben. Ennek köszönhetően a kiskereskedelmi boltok polcain hozzávetőlegesen negyvenöt forintba kerül a tojás darabja. Az áremelkedés pedig már most érezhető – közölte Tóth Attila.

Hozzátette: főleg a takarmányárak növekedése, valamint a koronavírus miatt most kevesebb importtojás jön be hazánkban.

Ennek a magyar termelők örülnek, hiszen így jobban elérhetők a magyar termékek, és az emberek is inkább azt vásárolják. A szakember azt tapasztalja, hogy a vevők is jobban bíznak a magyar termelői tojásban, mint a külföldi gyenge minőségűben, amelyet nagyipari termékként árulnak. A hazai gazdáknak mindez azonban nem jelent pluszhasznot, ugyanis nekik is követniük kell a termelési költség növekedését.

Tóth Attila szerint a nagyobb méretű tyúktojásnak a minősége is jobb
Fotó: H. M. / NMH

Tóth Attila arra is kitért, hogy a jelenlegi járványügyi helyzet miatt most a vendéglátói vásárlók kiestek, így át kellett alakítaniuk a vevői kört, ezáltal a kiskereskedelemnek szállítanak többet. Ugyan nekik is nehezebb ebben az időszakban, de az élelmiszerre a vírus alatt is szüksége van az embereknek. A mostani helyzet pedig jól mutatja, hogy a magyar termelőkre most is lehet számítani, hiszen áruik elérhetők a járvány alatt is.

A tojástermelő azt is elárulta, hogy milyen a jó minőségű tojás.

– A legfontosabb, hogy az áru friss legyen. Amelyik termék szép, egészséges és erős héjú, valamint barna, az jó minőségű. Amennyiben van rá lehetőség, akkor meg lehet rázni a fül mellett a tojást. Ha nagyon kotyog, akkor az régi. A friss tojásnak ugyanis a fehérjéje kocsonyás és nem folyós – emelte ki a szakember, aki arra hívja fel az emberek figyelmét, hogy L-es méretű tojásokat vásároljanak, mert egyrészt gazdaságosabb, másrészt a minőségük is jobb.

Nemzetiszín zászló jelöli a magyar árut

A vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium 2021. január 1-jétől újabb termékköröknél tette kötelezővé a származási információk jelölését, a jövőben már a nem előrecsomagolt tojást is zászlóval kell ellátni. A tojás származási országára vonatkozó információ a fogyasztók számára eddig csak közvetetten jelent meg jól láthatóan és egyértelműen. A jelölés kiterjesztésével azonban a vásárlók lényegesen könnyebben tudnak majd tájékozódni a termék származásával kapcsolatban, és ezzel a hazai termelők pozíciója is megerősödhet a piacon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában