diabétesz

2021.02.20. 06:50

Sokan nem vállalják fel a betegséget, de a szécsényi cukorbetegek összetartanak

– Számunkra fontos terápiát jelent a közösségi élet. Megosztjuk egymással a tapasztalatokat. Így a tagok jobban azonosulnak azzal, hogy a cukorbetegség nem is betegség igazán. Inkább olyan állapot, amire ha odafigyelünk, akkor teljes értékű életet élhetünk – vélekedett Győri Zoltán a Szécsényi Diabetes Klub vezetője, aki öt éve tölti be ezt a tisztséget.

Szenográdi Ferenc

A diabetic child is checking her blood sugar level (self glycemia). VOISIN/PHANIE

Forrás: AFP/Phanie

Fotó: Voisin

1996-ban alakult meg a városban a Diabetes Klub, amelynek első elnöke Dr. Kecskeméti Nándor, titkára Pusztai Kálmán lett. Mindketten nagy felelősséggel szervezték a klub életét. Dr. Kecskeméti Nándort Tomis István követte az elnöki székben, jelenleg pedig Győri Zoltán tölti be a tisztséget, aki egy személyben szervező titkár is.

– Tevékenységeink közé tartozik, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a cukorbetegség megelőzésére, a prevencióra. Ha valaki mégis cukorbeteg lesz, együtt lehet élni ezzel az állapottal – mondta Győri Zoltán, s hozzátette: – Ennek érdekében előadásokat szervezünk, a Diabetes újságunk pedig ott van az orvosi rendelő várótermében. Sajnos tavaly és az idei év elején is több betervezett rendezvényünk elmaradt a járványhelyzet miatt. Reméljük, hogy idén november 14-én, a diabetes-világnapon megtarthatjuk az év legnagyobb rendezvényét. Ezen az érdeklődők előadásokat hallgathatnak meg és vércukorszint­mérést is végzünk.

Győri Zoltán a civil szervezet megalakulása óta a harmadik elnök
Fotó: Sz.F. / NMH

A klubnak jelenleg 30 tagja van, de volt idő, amikor jóval többen voltak. Sokan nem merik a nyilvánosság előtt felvállalni a betegségüket, ezért távol maradnak, tudtuk meg az elnöktől. A klub tagjai csatlakoztak a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségéhez. Annak elnökével, Füzessi Brigittával a járványhelyzet idején az interneten tartják a kapcsolatot. Különböző reklámanyagokat kapnak tőlük. Évente hat alkalommal jelenik meg a Diabetes szakfolyóirat, amelyet minden tag megkap.

Évente nyolcszor tartanak klubfoglalkozásokat, ezen a helyi és országos szakemberek előadásait hallgatják meg a cukorbetegség veszélyeiről, a kiváltó okokról és a kezeléséről. Győri Zoltán a helyi előadók közül kiemelte Dr. Tóth Endrét, Nagylóc háziorvosát és a Szécsényi Egészségügyi Centrumban is rendelő Dr. Horti Richárd diabétesz-szakembert. Amikor nincs előadójuk, akkor ismeretterjesztő filmeket néznek meg. Évente kétszer szórakoztató összejövetel is szerepel a programjukban.

A klub költségvetése igen szerény, a havi 2000 forintos tagdíjakból és az önkormányzat civil szervezeteknek nyújtott támogatásából gazdálkodnak. A vércukorszintmérő eszközöket gyártók az előadásaikat támogatják, ami nagy segítség számukra.

Győri Zoltán társaival azt szeretné elérni, hogy az egyes típusú cukorbetegekhez hasonlóan a kettes típusúak is kedvezményesen juthassanak hozzá a cukormérés tesztcsíkjaihoz. A klub tagjai hiszik és tudják, hogy a cukorbetegséggel is teljes értékű életet lehet élni, csak oda kell figyelni az életvitelükre. Ők ebben erősítik egymást és környezetüket.

Borítóképünk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában