Művészet

2021.02.27. 20:43

Portréfilm készült a salgótarjáni festőművész életéről

A város és Nógrád megye kulturális, szellemi életének egyik karakterisztikus személyisége a hetvenkét éves Botos Zoltán festőművész.

Cs. B.

Hat éve jelent meg Balázs Jánosról írott könyve

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Az elmúlt esztendőben a Szécsényi Őszi Tárlaton a zsűri döntése értelmében Nógrád megye nagydíját érdemelte ki, immár másodszor. Munkásságával portálunk is többször foglalkozott, annál is inkább, mert Botos Zoltánt szoros szálak fűzték a megyeszékhely emblematikus zsenijéhez – a festőként, költőként, gondolkodóként egyaránt kiemelkedő örökséget hátrahagyott –, Balázs Jánoshoz. Kapcsolatuk megörökítése érdekében 2014-ben – a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával – egy kis kötetet is megjelentetett Beszélgetéseim Balázs Jánossal címmel.

A közelmúltban Bakos Gábor filmet forgatott a művészről, s az érdeklődők a " target="_blank" rel="noopener noreferrer">Salgótarjáni Városi Televízióban már meg is tekinthették Két nap Botos Zoltán szakrális természetfestővel címmel. A Zagyvapálfalván élő főszereplő a filmkockákon – egyebek között – elmondta, hogy a természet mindig felvidítja, inspirálja, a kertjében lévő fák, virágok – köztük a diófa, az írisz – igencsak termékenyítően hatnak rá.

Önvallomásszerűen esett szó Botos Zoltán munkamódszeréről, a vázlatkészítés szerepéről és arról a 2016-os súlyos, életveszélyes balesetéről is, amely miatt hosszú heteket, hónapokat kellett kórházban töltenie. Ott egyszer álmában hívta őt Jézus, és a következőket mondta: Ne félj, vigyázok rád, meg fogsz gyógyulni! S így is lett. Bakos Gábor filmje remekül érzékelteti a fények, a színek kitüntetett szerepét Botos Zoltán művészetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában