patika

2021.02.20. 10:52

Nógrád gyógyszertári ellátása jól lefedett a karancssági gyógyszerész szerint

Dr. Bodnár Tamás számára a gyógyszerészi pálya családi örökség, édesanyja gyógyszerész volt, édesapja pedig gyógyszerészasszisztens.

Sz. F.

Külsőleg és belsőleg használatos szereket készít

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

Szécsényben a nyolc évfolyamos gimnáziumban érettségizett, majd a Szegeden szerzett gyógyszerészdiplomát 2008-ban. Élethivatásnak tartja pályáját, amelyben megtalálta a számítását. Foglalkozásának nehézségeit említve elmondta, hogy az utóbbi időben sok a kihívás, változnak a jogszabályok, amiket folyton figyelni kell. Ennek ellenére úgy érzi, jól választott foglalkozást. Legnagyobb szívfájdalma, hogy példaképével, az édesanyjával csupán egy évig tudott együtt dolgozni.

A karancssági gyógyszertár mellett hozzá tartozik az endrefalvai és a ságújfalui fiókgyógyszertár is. Fiatal kora ellenére öt évig, 2015-től 2020-ig volt a Megyei Gyógyszerész Kamara elnöke, előtte két évig pedig az alelnöki tisztséget töltötte be. Jelenleg a kamara mellett működő etikai bizottság munkáját irányítja.

Külsőleg és belsőleg használatos szereket készít
Fotó: Sz.F. / NMH

– Megyénkben a gyógyszertári ellátás jól lefedett, a legtöbb településen van patika, de azokból a kis falvakból, ahol nincs, könnyen elérhető egy-egy közelebbi gyógyszertár. Gond, hogy kevés a végzett gyógyszerész – vélekedett a szakember.

Megítélése szerint a gyógyszerészmunka az egészségügyi alapellátás része. Az orvost nem igénylő kisebb problémákkal küzdő személyek először a gyógyszerészhez fordulnak problémáikkal. Ahogy mondta, mérlegelniük kell a páciens egészségügyi körülményeit, tudniuk kell arról, hogy milyen gyógyszereket szed, mert az ellentétes hatásúak komoly problémát okozhatnak. Nem egy esetben arra kérik a hozzájuk fordulókat, hogy menjenek orvoshoz.

A gyógyszertár laboratóriummal is rendelkezik, ahol külsőleg és belsőleg használatos szereket készít. – Jelenleg a vírus elleni oltás fontos népegészségügyi kérdés. Mindenkit arra kérünk, aki betér hozzánk vagy az utcán megállít, hogy éljen az oltási lehetőséggel. Sokan fordulnak hozzánk az interneten terjedő téves információkkal, például, hogy nem érdemes beoltatni magukat. Gyógyszerészként, magánemberként is azt mondom, hogy minden olyan oltás, amit a magyar hatóság jóváhagy, biztonságos és hatékony – mondta végezetül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában