beruházás

2021.01.24. 20:23

Zöldhulladék-lerakó létesül Rimócon

Hamarosan tilos lesz a kerti zöldhulladék, a fák és cserjék metszéséből keletkező gally, valamint az avar égetése.

Munkatársainktól

Ezért a település önkormányzata úgy döntött, hogy megpróbál elébe menni a problémának, és kijelöltek egy területet, amelyet alkalmasnak találtak az előbb említett anyagok befogadására, valamint annak legális elhelyezésére.

– Gyakorlatilag egy önálló, zöldhulladék kezelésére alkalmas telepet szeretnénk itt kialakítani, ahol az elhelyezésen túl feldolgozás is történne – mondta Szabó Vilmos. A község polgármestere hozzátette: – A tervek szerint egymástól elkülönített tárolók várnák az azonnal komposztálható zöldhulladékot és az aprítékolásra váró fás szárú növények maradványait. A feldolgozás után beérlelt komposztot az önkormányzat művelésében lévő földek tápértékének növelésére használnánk, de bezsákolás után értékesíteni is lehetne belőle, amely bevétel a zöldhulladéktelep fenntartását segítené.

A telep körül kerített zsalukőből falazott tárolókat, az ott dolgozók és eszközeik számára pedig telepített konténert foglalna magában.

– A legtöbb családban nehézséget okoz a VGÜ által háztartásonként biztosított egy tonna építési törmelék beszállítása. Ezért a zöldhulladék befogadásán túl helyet adnánk ennek az anyagnak is, amelyet válogatás után felhasználhatunk a földutaink karbantartására. Az ide nem használható törmeléket pedig elszállítanánk a VGÜ salgótarjáni telephelyére – hangsúlyozta Szabó Vilmos.

A polgármester úgy véli, hogy ezek az intézkedések jól szolgálják majd a Kormány Klíma- és Természetvédelmi Akciótervében foglaltakat, miszerint számoljuk fel az illegális hulladéklerakókat, illetve ne engedjük újabbak kialakulását.

Vissza kell fordítani a vírus közösségromboló hatásait

– Településünk életében óriási lehetőséget jelentett az elmúlt évben, hogy a Magyar Falu Programban útfelújításra nyújthattunk be pályázatot. Támogatási kérelmünket pozitívan bírálták el, így 30 millió forintból két belterületi utca is új aszfaltburkolatot kapott – közölte Szabó Vilmos polgármester, aki arról is beszámolt: – Pályázati forrásból sikerült egyéb jelentős beruházásokat is megvalósítani.

Mint mondta, a temető kerítésének felújítása már nagyon sürgető volt, arra 5 millió forintot nyertek. A művelődési ház ugyan már a korábbi években megszépült, azonban az épület tetejének szigetelése még váratott magára. Az elmúlt évben ez is megvalósult, amire 10 millió forintos pályázati összeget kaptak.

– A Rimócot Hollókővel összekötő kerékpárút korszerűsítése is elkészült. Ugyan a közútkezelőhöz tartozik az érintett útszakasz, mégis üdvözöljük a beruházást, amely már meglehetősen időszerű volt – hangsúlyozta Szabó Vilmos, hozzátéve:

– Vízelvezető árkokat alakítottak ki a kerékpárút mellett, továbbá megoldották a gépjárműforgalomtól való védelmét is.

A polgármester kitért arra, hogy a koronavírus – amellett, hogy rengeteg pluszfeladatot rótt az önkormányzatra – érezhetően romboló hatással volt a településen működő civil szervezetek működésére. A közösségi életet jelentősen visszavetette. A jövőben mindezek újbóli felélesztésében, a helyi egyesületek tevékenységének megszervezésében a település vezetésének is komoly része lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában