kultúra

2021.01.03. 13:22

Virtuálisan barangolhatnak az érdeklődők a Dornyay Béla Múzeumban

A járványhelyzet miatt nem tekinthetők meg a Dornyay Béla Múzeum kiállításai. Az intézmény munkatársai új módszerekkel, például a közösségi oldalon megosztott posztsorozatokkal igyekeznek kielégíteni az érdeklődők kultúra iránti igényét. Így például a Dornyay arcai címet viselő kezdeményezéssel az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a múzeum kollégáinak és kedvenc műtárgyainak kapcsolatába.

Veres Edina

Shah Timor (jobbra) egy Madáchot ábrázoló műtárgyat fotóz a salgótarjáni intézményben

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A járványügyi óvintézkedések őszi bevezetésével a Dornyay Béla Múzeumnak is be kellett zárnia kapuit az érdeklődők előtt. Shah Gabriella, az intézmény igazgatója kifejtette: a múzeumban zajló munkafolyamatok jóval összetettebbek, mint azt egy átlagember gondolná.

– A műtárgyak állagmegóvásától kezdve a múzeumpedagógiai foglalkozások összeállításáig nagyon széles skálán mozog a tevékenységi körünk. Örömmel tapasztaljuk, hogy az iskolák is egyre gyakrabban kérnek tőlünk oktatási segédanyagokat. Ezeket mi a különböző tantárgyak – irodalom, történelem, vizuális kultúra, hon- és népismeret, illetve bányászati ismeretek – köré csoportosítjuk. Fontos, hogy mindig az éppen aktuális emléknapokhoz, illetve ünnepekhez próbáljuk összeállítani a segédanyagokat. Így volt ez például Zenthe Ferenc születésének 100. évfordulója esetén, valamint a 1956. december 8-ai salgótarjáni sortűzzel kapcsolatban is – mondta Shah Gabriella.

A múzeumban nyilván a látogatók fogadása is fontos feladatnak számít, amivel hozzávetőlegesen hárman foglalkoznak az egyéb teendők mellett. Amióta személyesen nem tekinthetők meg a kiállítások, az intézmény dolgozói új módszerekkel igyekeznek kielégíteni az érdeklődők kultúra iránti igényét.

Shah Timor (jobbra) egy Madáchot ábrázoló műtárgyat fotóz a salgótarjáni intézményben
Fotó: H. M. / NMH

– A legtöbb kiállításunk anyaga megtekinthető a honlapunkon. Emellett a közösségi oldalunkon indítottunk egy posztsorozatot, amelyben az időszaki kiállításaink műtárgyait mutattuk be. Nyáron futott a Lépj a képbe sorozatunk, ami arról szólt, hogy a múzeumban őrzött képzőművészeti alkotásokat „eljátszották” a múzeum dolgozói. Ezzel próbálták közelebb hozni a képzőművészet világát azokhoz, akik addig nem érdeklődtek kifejezetten a művészet iránt. Ennek a folytatása a legújabb kezdeményezésünk, ami a Dornyay arcai címet viseli.

Ennek a megtekintésével az internetes látogatók olyan rejtett titkokat tudhatnak meg kollégák és kedvenc műtárgyaik kapcsolatairól, amelyeket most tárnak először a nyilvánosság elé.

– Az én kedvencem például Gaál István, Kossuth-díjas filmrendező Rómában készült fotója. Éveken át jó kapcsolatot ápoltam az alkotóval, majd a művész halála után a teljes fotóanyaga a Dornyay Béla Múzeumhoz került. Ez a posztsorozat jelenleg is zajlik, illetve az állandó kiállításokhoz most készítik a képeket a munkatársak.

Shah Gabriella, azt is elárulta, hogy a honlapjukon egy virtuális túra segítségével akár az egész múzeumot be lehet barangolni.

Az intézmény igazgatója emellett azt is kifejtette: a műtárgyak interneten keresztül történő bemutatása egy plusz feladatot jelent a dolgozóknak, de ennek megvalósításában mindenki örömmel részt vállal. A kezdeményezéseiket érdeklődés övezi, ami a múzeum virtuális felületeinek látogatottságából egyértelműen ki is derül. Ugyanakkor a Dornyay Béla Múzeum munkatársai már várják a pillanatot, amikor a látogatók ismét élettel töltik meg az intézmény termeit.

Témáikhoz tesznek egy kis pluszt

Shah Gabriella múzeumigazgató véleménye szerint a különböző tárgyak és eszközök szemléltetésével szó szerint karnyújtásnyira tudnak hozni a gyerekekhez egy-egy témát. – A salgótarjáni sortűz esetében megtekinthető a honlapunkon Bátfai József, zagyvapálfalvai bányakovács átlőtt inge, amelyet a tragikus napon viselt. Azt hiszem, hogy a ruhadarabbal, valamint az ahhoz tartozó leírással kiegészített tananyag könnyebben érthetővé és elképzelhetővé teszi a mai fiataloknak a december 8-ai eseményeket. Minden témához igyekszünk egy kis pluszt adni. Például helyi eseményeket vagy sajátosságokat keresnek a kollégák, majd bemutatják azokat a gyerekeknek. Azt hiszem, ezzel a fiatalság identitástudatának erősítéséhez is hozzájárulhatunk – hangsúlyozta Shah Gabriella, hozzátéve: a múzeum honlapján az összes oktatási segédanyag elérhető.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában